Nosi ona nazwę - tiamina. Nazywana też jest "witaminą nastroju", gdyż korzystnie wpływa na układ nerwowy, mięśniowy, jak również czynności serca. Pomaga zwalczać chorobę lokomocyjną. Wspomaga proces wzrostu, poprawia sprawność umysłową. Bierze udział w procesach trawienia, szczególnie węglowodanów.
Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta w przypadku nadużywania alkoholu i palenia papierosów, a także u kobiet w ciąży, w czasie karmienia piersią i podczas zażywania doustnych leków antykoncepcyjnych.
Naturalne jej źródła to: drożdże piwne, grube kasze, niełuskany ryż, pełne ziarno pszenicy, orzeszki ziemne, chuda wieprzowina, większość jarzyn, otręby i mleko.
Leki zobojętniające sok żołądkowy stosowane w chorobie wrzodowej utrudniają wchłanianie tej witaminy z potraw. Niedobory witaminy B1 powodują chorobę o nazwie beri-beri.