Selen jest zaliczany do przeciwutleniaczy, co wiąże się z tym, iż opóźnia starzenie się organizmu oraz zapobiega wielu schorzeniom.
Z kolei niedobór selenu w organizmie człowieka jest łączony ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwory i choroby serca.
Stwierdzono też, że selen chroni komórki wątroby przed martwicą i jest istotnym składnikiem procesów oddychania tkankowego. Pomaga utrzymać młodzieńczą elastyczność tkanek, a także zapobiega łupieżowi.
Ponadto łagodzi tzw. "uderzenia krwi " i uczucie gorąca u kobiet w okresie przekwitania. Warto dodatkowo wiedzieć, iż zmniejsza szkodliwy wpływ na organizm promieni rentgenowskich (promieniowanie X).
Działanie selenu jest skuteczniejsze, kiedy stosowany jest razem z witaminą E.
Dzienne zapotrzebowanie na selen dla dorosłych kobiet wynosi 55 mikrogramów, a dla mężczyzn 70 mikrogramów.
W pożywieniu selen występuje w podrobach, mięsie, w zbożach i płatkach zbożowych, w kiełkach pszenicy, kukurydzy, otrębach pszennych, cebuli, czosnku, pomidorach oraz w produktach mlecznych.