Jabłka. Na cukrzycę i miażdżycę | Ochoroba.pl
18.09.2019 Dziś imieniny Ireny, Irminy, Stanisława


Owoce

Jabłka. Na cukrzycę i miażdżycę

owoce - jabłka - kobieta - dekolt.jpg

W zapobieganiu chorobom układu krążenia związanym z miażdżycą sama zmiana diety z mięsnej na owocowo-warzywną zmniejsza częstość występowania zaostrzeń choroby wieńcowej.

Są badania, które wykazują, że już po roku stosowania takiej diety częstość zaostrzeń choroby wieńcowej, zmniejsza się o 40 proc. Zmniejsza się również liczba zgonów aż o 45 proc. w porównaniu z chorymi stosującymi dietę mięsno-tłuszczową.

Jeśli ktoś nie chce całkowicie zrezygnować z mięsa, powinien codziennie jako antidotum spożywać właśnie jabłka. W takim przypadku właściwą "dawką" będzie nawet 5 jabłek dziennie.

Dla cukrzyków

Przy leczeniu dietetycznym cukrzycy nie należy jeść pokarmów, które powodują nagły wzrost poziomu cukru we krwi. Z tego względu badacze sprawdzali wiele różnych pokarmów, szeregując je w zależności od zdolności podnoszenia poziomu cukru we krwi.

Wzrost po spożyciu czystej glukozy przyjęto za 100 procent. Odpowiedni wskaźnik dla jabłek jest trzykrotnie mniejszy! Dzięki temu jabłka, w odróżnieniu od wielu innych potraw, mogą być uznane za bezpieczne i pożyteczne dla chorych na cukrzycę. Warto pamiętać, że wielu cukrzyków cierpi na nadwagę a jabłka sprzyjają odchudzaniu.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT