Czego nie jeść, a co jest polecane przy chorobie wrzodowej | Ochoroba.pl
14.04.2021 Dziś imieniny Bernarda, Martyny, Waleriana


Artykuły

Czego nie jeść, a co jest polecane przy chorobie wrzodowej

obżeranie się.jpg

U ludzi z chorobą wrzodową, zwłaszcza dwunastnicy, stwierdza się nadmierne wydzielanie kwasu solnego przez błonę śluzową żołądka.

Wiele płynów powoduje nasilenie produkcji soku żołądkowego i dolegliwości bólowych. Należą do nich: mleko, alkohole, zwłaszcza niskoprocentowe, a przede wszystkim piwo, smakowe napoje gazowane, kawa (również bezkofeinowa), herbata i różne odmiany coli. Dlatego w okresie zaostrzenia choroby wrzodowej należy powstrzymać się od spożywania wymienionych produktów, a wtedy leczenie przebiegnie szybciej.

Poglądy na temat diety przy chorobie wrzodowej zmieniły się w ciągu ostatnich lat. Zrezygnowano z zalecanych poprzednio znacznych ograniczeń w spożywaniu potraw. Nadal jednak zaleca się ograniczenie spożywania wymienionych wyżej produktów.

Długotrwałe przyjmowanie leków zobojętniających nadmiar kwasu solnego w żołądku, a zwłaszcza związków glinu, może być niekorzystne dla organizmu. Warto więc wiedzieć, że właściwości zobojętniające sok żołądkowy mają: fasole, i to zarówno czerwona jak i biała, kukurydza i niełuskany ryż. Powinno się więc regularnie uwzględniać te produkty w jadłospisie, gdyż ułatwiają one leczenie choroby wrzodowej.

U wielu osób z chorobą wrzodową stwierdza się obecność w żołądku bakterii o nazwie Helicobacter pylori. W tych przypadkach konieczne jest leczenie przeciwbakteryjne, gdyż leczenie samą dietą jest niewystarczające. Leki te są z przepisu lekarza.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT