Niezliczone właściwości medyczne jabłek zadziwią każdego. Warto wiedzieć, że jabłka w różnej postaci są pomocne na liczne schorzenia. Jak je przyrządzić?
Zetrzyj dla zdrowia
Badania potwierdzają, że spożywanie jabłek obniża poziom cholesterolu we krwi. Ciekawe, że największe obniżenie następuje u ludzi, którzy spożywali tarte jabłka.
Tarte jabłka są znanym ludowym środkiem stosowanym przy leczeniu biegunek i innych zaburzeń przewodu pokarmowego u dzieci. Ludowa medycyna stosowała też tarte jabłka do okładów dla przyspieszenia gojenia ran.
Jabłka skutecznie zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach oraz przeciwdziałają zaparciom.
Pieczone
Kiedy trzeba zastosować dietę lekko strawną, warto pamiętać o pieczonych jabłkach. Przygotowanie ich jest bardzo proste: po wydrążeniu gniazd nasiennych, wsypaniu łyżeczki cukru albo dodaniu łyżeczki dżemu czy miodu, można je upiec na patelni albo w garnku żaroodpornym, a najlepiej w piekarniku, po zawinięciu w folię aluminiową.
Gotowane
W stanach gorączkowych, w przewlekłych nieżytach żołądka, w chorobie wrzodowej, u chorych cierpiących na nawykowe zaparcia, w kamicy żółciowej, a także w przewlekłym zapaleniu trzustki, w niewydolności krążenia, w przewlekłych zapaleniach nerek bardzo korzystne jest podawanie gotowanych jabłek. Można je podawać same lub w galaretce, a także łączyć z innymi owocami.
Sok z jabłek
Jest bogaty w witaminy, zwłaszcza C, oraz w związki potasu, o czym powinni pamiętać ludzie, którzy stale przyjmują leki moczopędne lub nasercowe albo z powodu niedoborów potasu cierpią na bolesne skurcze łydek, zwłaszcza nocą.
Szklanka świeżego soku jabłkowego dziennie może jesienią zapobiegać przeziębieniom.
U bardzo małych dzieci zbyt duża ilość soku może niekiedy powodować biegunki.