Co sprzyja rozwojowi miażdżycy? | Ochoroba.pl
19.02.2018 Dziś imieniny Bettiny, Konrada, Mirosława


Zdrowe żywienie

Co sprzyja rozwojowi miażdżycy?

lekarz zamyślenie

Nie tylko cholesterol. Także trójglicerydy. Co w związku z tym z nasza dietą?

Przyspieszonemu rozwojowi miażdżycy, poza podwyższonym poziomem cholesterolu, sprzyja również podwyższony poziom trójglicerydów. Osoby, u których stwierdzono wysoki poziom trójglicerydów we krwi, powinny przede wszystkim ograniczyć spożycie tłuszczów. Jest natomiast dla nich korzystne spożywanie ryb, a także małży, ostryg, krabów.

Poza rybami poziom trójglicerydów we krwi obniża czosnek (1 ząbek dziennie), jak również fasola (ok. 85 g dziennie). Również tran ma podobne działanie: 1 łyżka tranu stanowi pod tym względem odpowiednik 200 g łososia, makreli lub sardynek.

Podwyższają natomiast poziom trójglicerydów we krwi spożywane w nadmiarze: cukier biały rafinowany, biała mąka, soki owocowe, suszone owoce, a także pity w dużych ilościach alkohol.

 



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT