Fasola | Ochoroba.pl
22.05.2019 Dziś imieniny Emila, Neleny, Romy


Warzywa

Fasola

fasola i dziecko.jpg

Fasola pochodzi z Ameryki Środkowej, a dotarła do Europy po wyprawach Kolumba. Była uprawiana przed tysiącami lat na obszarze dzisiejszego Meksyku i Peru.

Obecnie w celach leczniczych używane są strąki fasoli oraz kwiaty, natomiast nasiona służą jako środek odżywczy, a także mogą być wykorzystane do diet leczniczych.

Strąki fasoli zbiera się po dojrzeniu. Zawierają one trójterpeny o właściwościach bakteriobójczych, kwasy organiczne, alantoinę, cholinę, inozytol, substancję insulinopodobną, a z soli mineralnych - wolną krzemionkę.

Nasiona zawierają duże ilości białka (ok. 20 g białka na 100 g nasion fasoli, czyli więcej niż w mięsie) i tylko 2 g tłuszczu oraz znaczne ilości błonnika. Ponadto nasiona fasoli dostarczać mogą wielu związków mineral­nych, jak: sole fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, cynku i manganu oraz witamin przede wszystkim z grupy B, głównie B1, PP i niewielkie ilości witamin A, B2, C. Niedojrzała fasola szparagowa zawiera dość dużo witaminy C i prowitaminy A.

Działanie

Wyciągi ze strąków fasoli mają działanie moczopędne, mogą być używane w leczeniu obrzęków, chorobach nerek ze zmniejszonym wydala­niem moczu, kamicy moczowej, zwłaszcza fosforanowej. Obniżają one także poziom cukru we krwi, co może być wykorzystane w leczeniu cukrzycy, zwłaszcza w początkowych okresach choroby. Strąki fasoli mogą z powo­dzeniem uzupełniać inne leki przeciwcukrzycowe, a z czasem doprowadzić do zmniejszenia dawek tych leków. (Pół szklanki naparu odpowiada 3 jednostkom insuliny). Zastrzec należy, że decyzje o zmianach w leczeniu cukrzycy trzeba wpierw uzgadniać z lekarzem.

Od tysięcy lat sproszkowane strąki fasoli były używane do zasypywania ran, na oparzenia, wypryski, zmiany skórne spowodowane chorobą zwaną różą.

Z kolei nasiona fasoli dostarczają cennego białka, które jest budulcem i surow­cem energetycznym dla organizmu. U ludów ubogich fasola jest jednym z głównych źródeł białka.

Spożywana w nadmiarze może sprzyjać jednak rozwojowi wola tarczycy. Można temu zapobiec dodając do potraw sól kamienną na przykład z Wieliczki lub Kłodawy.

Stosowanie

Odwar ze strąków przygotowuje się w następujący sposób - 3-4 łyżki rozdrobnionych strąków (ok. 20-25 g) zalać 2 szklankami ciepłej wody i powoli podgrzewać aż do zagotowania. Gotować przez 3 minuty. Po odstawieniu na 15-20 minut i przecedzeniu pić w 2-3 porcjach w ciągu dnia pomiędzy posiłkami. Odwar ten może być polecany ludziom cierpiącym na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze i ob­rzęki.

W mieszankach przeciwcukrzycowych strąki fasoli można łączyć ze znamionami kukurydzy, rdestem ptasim, kłączami perzu, liśćmi orzecha włoskiego, zielem rutwicy lekarskiej i korzeniami łopianu, natomiast w mieszankach moczopędnych z nawłocią pospolitą, pietruszką, kwiatem chabru, konwalią, skrzypem polnym, liśćmi brzozy i owocami róży.

Puree z fasoli może być polecane w zapaleniach błony śluzowej żołądka z osłabioną czynnością wydzielniczą i w otyłości.

Medycyna ludowa poleca odwary ze strąków fasoli w chorobach nerek i pęcherza moczowego, nadciśnieniu tętniczym, niewydolności serca z obrzękami i dnie.

Z kolei odwar z kwiatów fasoli może być polecany w leczeniu kamicy moczowej, przede wszystkim fosforanowej.

Owocnie fasoli (strąki) wchodzą w skład mieszanek ziołowych przygotowywa­nych przez przemysł zielarski o nazwach: DIABETOSAN, BETAGRAN a wyciąg w skład płynu BETASOL.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT