Dzięki. Ale chciałem żebyśmy w tym temacie pogadali o zdrowych potrawach, przepisach, tym co wy stosujecie w diecie.
Wiem oczywiście, że nie wszystkie potrawy są zdrowe. Właśnie po to jest ten temat, żebyśmy ustalili które:)
Zachęcam do odwiedzenia mojego nowego wpisu o czosnku, który powinien być dodatkiem do wielu zdrowych potraw.
http://www.ochoroba.pl/2053-czosnek-dla-zdrowia
Napiszcie co o tym sądzicie.
Może dodam też że zdrowszymi potrawami będą przyrządzone przy użyciu odpowiedniej techniki kulinarnej tj. duszenie, pieczenie w folii, gotowanie na parze i gotowanie. Z pewnością rezygnacja z tradycyjnego smażenia podczas którego wytwarzają się szkodliwe związki jest pozytywną zmianą w tradycyjnej kuchni polskiej. A ryba pieczona w folii czy przygotowana na parze może być równie nawet smaczniejsza niż smażona na patelni.
ze zdrowych potraw polecam wszelkiej maści sałatki:)
trzeba wykorzystać sezon na świeże warzywa
oczywiście im mniej majonezu, tym lepiej:)
Oczywiście sałatki i surówki to źródło witamin, składników mineralnych i błonnika. Zwłaszcza, że teraz sprzyja nam sezon warto naszą dietę napychać głównie warzywami a także sezonowymi owocami.
A tu przesyłam ciekawy przepis na sałatkę, jednej z użytkowniczek forum :)
http://www.ochoroba.pl/2634-surowka-z-orzechami-i-rzezucha
Słyszałam, że kapusta jest bardzo zdrowa, bo usuwa toksyny z organizmu. Dietę warto też wzbogacić o kwasy tłuszczowe Omega3 (najwięcej jest ich w rybach takich jak: halibut, łosoś, śledź, makrela)oraz słyszałam, że zaleca się dodawanie do potrawy oleju lnianego.
Renato,
rzeczywiście olej lniany (podobnie jak samo siemię lniane) jest bogaty w kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3.
Temat siemienia i oleju lnianego było poruszany na forum Porady Dietetyczne, przesyłam więc link - może interesują Ciebie dodatkowe informacje na ten temat:
Siemię lniane, olej lniany - właściwości i stosowanie
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej