19.04.2024 Dziś imieniny Alfa, Leonii, Tytusa


Jak stosować siemię lniane?



Posty:
27
Zastanawiam się jak należy przyrządzać siemię lniane, aby w pełni wykorzystać jego walory smakowe i wydobyć z niego wszystko, co dobre dla zdrowia. Jak często i w jakich ilościach można je spożywać? czy siemię prażone od siemienia rozdrobnionego w moździerzu czymś się różni? gdzie najlepiej kupować w sklepie spożywczym czy w aptece?

Od redakcji. Kilka faktów o siemieniu lnianym.

Nasiona lnu to płaskie, 2-3 milimetrowe szaro-brązowe nasionka. Skąd się biorą? Uzyskiwane są dzięki uprawie lnu zwyczajnego, wywodzącego się z Bliskiego Wschodu. Sam len uprawiany jest jednak w wielu innych częściach świata, również w Polsce. Len od tysięcy lat wykorzystywany był do produkcji włókna, które do dziś cieszy się popularnością. Ubrania z lnu są lekkie i przewiewne, stanowią przyjemną odmianę dla ubrań z włókien sztucznych.

Nasiona siemienia lnianego szybko znalazły zastosowanie w medycynie naturalnej ale i kuchni. Z nasion wytwarza się również olej lniany, który również ma liczne właściwości prozdrowotne.
 
W poniższej dyskusji znajdziesz liczne przepisy na wykorzystanie siemienia lnianego oraz poznasz jego właściwości.
 
Zapraszamy do lektury i włączenia się do dyskusji. Redakcja Ochoroba.pl

---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
240
dietetyk

Czarownico,
siemię lniane ma bardzo szerokie zastosowanie - można dodawać je do sałatek, twarogu, jogurtów, chleba (właściwie wszędzie).
Sproszkowane siemię lniane po rozpuszczeniu w wodzie jest stosowane w terapii chorób przewodu pokarmowego, gdyż ma działanie osłaniające.
Nasiona lnu zalecane są też osobom odchudzającym się (wypełnia żołądek i redukuje uczucie głodu). Poza tym udowodniono, że siemię lniane ma działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi, ma też właściwości przeciwmiażdżycowe.
Siemię lniane można stosować codziennie, w zależności od potrzeb, jednak należy zwrócić uwagę na jego wysoką zawartość energii - 1 łyżka to ok. 50 kcal.
Na uwagę zasługuje bardzo wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, witaminy E oraz flawonoidów w ziarnach lnu.
Siemię sproszkowane to rozdrobnione nasiona lnu, najlepiej rozcierać je bezpośrednio przed spożyciem, by nie traciły cennych kwasów omega 3.
Także podczas prażenia część kwasów omega 3 częściowo ulega rozłożeniu.
Całe ziarna siemienia lnianego można kupić zarówno w sklepie, jak i w aptece, natomiast siemię sproszkowane częściej można spotkać w aptece.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
27
nie związana/y ze służbą zdrowia

Słyszałam, że dostępne jest także odtłuszczone siemię lniane. Zastanawiam się, czy siemię w takiej postaci, poza działaniem osłaniającym, zachowuje jakąś prozdrowotną wartość odżywczą? Czarownica

Posty:
48
nie związana/y ze służbą zdrowia

Ja stosuje siemię lniane na włosy,rewelacja skutki widać już po tygodniu. Włosy stają się błyszczące, miękkie w dotyku i co najlepsze przestały mi wypadać. Nie stosuje nawet odzywek.

Posty:
322
dietetyk

W sklepach jest dostępne odtłuszczone siemię lniane, jak sama nazwa wskazuje jest ono pozbawione tłuszczu, czyli za razem usuwane są dobroczynne kwasy omega 3. W sklepach dostępny jest otłuszczone siemię, ponieważ tłuszcz lniany jest dość nietrwały - odtłuszczenie pozwala dłużej zachować produkt w stanie nadającym się do spożycia, inaczej mówiąc taki produkt można dłużej trzymać na półce sklepu bez obawy, że się zepsuje.
Przy pozbawieniu siemienia tłuszczy, nasiona nadal zawierają śluzy i inne składniki, przydatne miedzy innymi w regulacji pracy przewodu pokarmowego czy zaparciach.
Poza tym siemię lniane jest bogatym źródłem żelaza, cynku, magnezu, fosforu a także witaminy B1 i B2.
Uwaga, jeśli ziarna siemienia lnianego nie zostaną zmielone, istnieje możliwość, że nie zostaną one poprawnie strawione. Można je zmielić w blenderze (przy dużych ilościach), młynku do kawy, a potem przechowywać w zamrażalniku. Zmielone ziarna można dodawać do płatków śniadaniowych lub wypieków.

Posty:
142
nie związana/y ze służbą zdrowia

A ja wam proponuję pyszne ciastka z siemienia lnianego:
CIASTKA Z SIEMIENIA:
Wymieszać:
5/8 filiżanki mąki
3/4 filiżanki zmielonego siemienia
3/8 filiżanki brązowego cukru
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 filiżanki chudego mleka
Uformować ciasteczka.
Piec 30 minut w temperaturze 175°C.

Posty:
88
nie związana/y ze służbą zdrowia

A czy to prawda że siemię lniane można zastosować w łagodzeniu objawów menopauzalnych?

Posty:
322
dietetyk

Siemię lniane zawiera fitoestrogeny, które wykazują korzystne działanie, to jednak lekarze wyjaśniają, że nie zawsze można nimi zastąpić terapię hormonalną. Przy małych i średnio zaawansowanych objawach spełniają swoje zadanie, łagodząc objawy.
Innym źródłem fitoestrogenów są warzywa strączkowe (fasola sojowa, soczewica, fasola szparagowa, bób, groch włoski) oraz produkty sojowe
(kasza sojowa, mąka sojowa, tofu, mleko sojowe)

Posty:
142
nie związana/y ze służbą zdrowia

Czy to prawda, że picie naparów z mielonego siemienia lnianego łagodzi przełyk i jest pomocne przy chorobie wrzodowej żołądka?

Posty:
322
dietetyk

Siemię lniane działa osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego, dlatego też często jest stosowany w stanach zapalnych przewodu pokarmowego jak również chorobie wrzodowej. Siemię lniane prócz farmakoterapii jest doskonałym czynnikiem wspomagającym terapię.
1-2 łyżeczki zmielonego siemienia zalać gorącą wodą. Otrzymany napar ma właściwości osłaniające błonę śluzową przewodu pokarmowego. Można też wykonać "sezamki siemieniowe". Do podprażonego na patelni siemienia (przykryć pokrywką) dodać małą ilość miodu. Smaczne i zdrowe!

Posty:
322
dietetyk

Siemię lniane działa osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego, dlatego też często jest stosowany w stanach zapalnych przewodu pokarmowego jak również chorobie wrzodowej. Siemię lniane prócz farmakoterapii jest doskonałym czynnikiem wspomagającym terapię.
1-2 łyżeczki zmielonego siemienia zalać gorącą wodą. Otrzymany napar ma właściwości osłaniające błonę śluzową przewodu pokarmowego. Można też wykonać "sezamki siemieniowe". Do podprażonego na patelni siemienia (przykryć pokrywką) dodać małą ilość miodu. Smaczne i zdrowe!


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT