22.09.2019 Dziś imieniny Maury, Milany, Tomasza


Słodzik vs cukier



Posty:
76

Nie zauważyłam tego tematu, a bardzo mnie nurtuje.
Czy używanie słodzików zamiast cukru jest wskazane?
Kiedyś czytałam, że słodziki są rakotwórcze i do dziś nie wiem, czy ta informacja jest wiarygodna.
Co wybierać, kiedy chcę posłodzić kawę? Cukier czy słodzik?


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
240
dietetyk

Renato,
sztuczne substancje słodzące zostały przebadane pod kątem zagrożeń dla zdrowia człowieka i uznano, że są bezpieczne (oczywiście pod warunkiem, że stosuje się je zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i nie przekraczając ilości sugerowanych przez producenta).
Nie można powiedzieć, że stosowanie słodzików jest wskazane - bo nie zaleca się stosowania ani sztucznych substancji słodzących, ani cukru.
Słodziki bywają zamiennikiem cukru dla chorych na cukrzycę i osób kontrolujących podaż energii z dietą (słodziki nie dostarczają kalorii).
Kobiety w ciąży, małe dzieci, osoby starsze, oraz osoby chore na fenyloketonurię nie powinny stosować słodzików.
Aspartam (jedna z najczęściej wykorzystywanych w słodzikach substancji) jest źródłem fenyloalaniny - szkodliwej dla osób chorych na fenyloketonurię.
Słodzików zawierających aspartam nie wolno także stosować do potraw i produktów, które w trakcie przygotowywania osiągną temperaturę przekraczającą 100 stopni Celsjusza (np. pieczenie ciast, słodzenie gorącej herbaty), gdyż w tej temperaturze dochodzi do rozpadu aspartamu i powstania szkodliwych dla organizmu związków.
Ważne również, by wiedzieć, że nadmierne spożycie niektórych słodzików (20 - 50 g/dobę) przyczynia się do powstawania biegunek.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
240
dietetyk

Jeśli temat słodzików interesuje Ciebie w szerszym zakresie, zachęcam do lektury innego wątku na naszym forum:
Pytanie na forum - co do herbaty?
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
119
nie związana/y ze służbą zdrowia

Co w takim razie ze starszymi osobami chorymi na cukrzycę?
Mój ojciec ma 62 lata, zachorował na cukrzycę II i pewnych nawyków zmienić nie potrafi. Słodzi herbatę właśnie słodzikiem. Czy nie zaszkodzi mu to?
Dodatkowo mama używa słodziku do pieczenia (takie specjalne, ciocia ze stanów przysłała). Musze w takim razie koniecznie sprawdzić skład. Czy to możliwe żeby takie specjalne słodziki do pieczenia były również szkodliwe?

Posty:
240
dietetyk

Marto,
odnośnie pytania o tatę - najlepiej byłoby oczywiście, gdyby zrezygnował ze słodzenia napojów.
Jeśli nie jest to możliwe, należy dostosować dawki insuliny (lub leków hipoglikemizujących) do ilości węglowodanów (w tym także cukru) w diecie.
Nie mam informacji o tym, jakiej dokładnie substancji używa Twój tata do słodzenia, ani w jaki sposób leczona jest jego choroba (być może występują również choroby współistniejące?) wobec czego powinnaś skonsultować tę decyzję z diabetologiem.
Słodziki przeznaczone do pieczenia (dostępne także w sklepach w Polsce) zawierają substancje, które są odporne na wysoką temperaturę, np. sacharynian sodu, acesulfam K, cyklaminian i pod jej wpływem nie zmieniają właściwości.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
18
nie związana/y ze służbą zdrowia

Hmmm, a może fruktoza zamiast słodzików? Dobry pomysł czy nie bardzo;-)? Przeciez fruktoza występuje naturalnie w owocach, więc nie powinna szkodzić...

Posty:
88
dietetyk

A jednak ma niekorzystne działanie. Fruktoza to cukier prosty, rzeczywiście często stosowany przez chorych na cukrzycę. Jej główną zaletą jest to, że powoduje wolniejszy i mniejszy wzrost poziomu cukru po posiłku w porównaniu do np. glukozy. Jej wadą jest natomiast to, że przy wysokim spożyciu tego cukru następuje wzrost poziomu złego cholesterolu (LDL), trójglicerydów oraz cholesterolu całkowitego we krwi.
Poza tym należy pamiętać, że fruktoza w porównaniu do zwykłego cukru używanego na co dzień jest dużo słodsza, przy dłuższym używaniu fruktozy pacjentowi podwyższa się próg słodkości, więc po powrocie do słodzenia miodem/cukrem dodaje dużo więcej tego składnika do napojów czy potraw.

Posty:
41
nie związana/y ze służbą zdrowia

A czy wszyscy bez żadnych ograniczeń mogą korzystać z słodzików?

Posty:
322
dietetyk

Nie wszyscy powinni stosować słodziki.
Ze słodzików powinny zrezygnować kobiety spodziewające się dziecka, małe dzieci, osoby starsze, a także osoby chore na fenyloketonurię (gdyż słodziki na bazie aspartamu są źródłem szkodliwej dla tych osób fenyloalaniny).

Posty:
240
dietetyk

Olguś,
podkreślam, że słodziki nie powinny być stosowane "bez ograniczeń" nawet przez osoby, które nie kwalifikują się do żadnej z wymienianych przez nas grup.
Uznawane są za bezpieczne pod warunkiem stosowania zgodnego z zaleceniami i w ściśle określonych ilościach - rekomendowanych przez producenta.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
142
nie związana/y ze służbą zdrowia

A ja słyszałam o jakim nowym środku słodzącym zwanym Stevia. Co to takiego?


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT