12.10.2024 Dziś imieniny Krystyny, Maksa, Serafiny


Miso - co to jest. Wegetarianizm.



Posty:
18

Witam,

ostatnio usłyszałam, że wegetarianie jedzą miso. Dodatkow wybieram się na wakacje do Chin i podobno tam się jaa zupe miso. Co to jest?


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
322
dietetyk

Miso to pikantna pasta z soi, stosowana jako przyprawa, obecna w tradycyjnej kuchni chińskiej i japońskiej od tysięcy lat.

Zupa miso to popularne danie w japońskich i chińskich restauracjach.

Pastę sporządza się z gotowanej soi, ziarna (jęczmienia lub ryżu), soli i wody,
które łączy się z zaczynem z pleśni. Następnie mieszanina fermentuje od pół roku do roku.

Miso występuje w wielu odmianach i kolorach, a ponieważ miksturajest bardzo słona, można ją stosować zamiast soli albo sosu sojowego. Wskutek fermentacji powstaje ?żywy" pokarm, zawierający przyjazne mikroorganizmy, korzystnie wpływające na florę jelitową. Dlatego dobrze jest spożywać miso nie gotowane.
Wiele rodzajów przyprawy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Pozdrawiam,

Diana Wolańska, dietetyk


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT