21.01.2019 Dziś imieniny Agnieszki, Jarosława, Nory


Jak często jeść jajka?



Posty:
19

Słyszałam, ze tylko 4 razy w tygodniu. Czy to prawda?


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
13
0

Ja jem raz w roku na Wielkanoc:) przez te kilka dni świąt zjadam ok 30 i mi to wystarcza ;). Jeść 4 razy w tygodniu ale po ile sztuk? bo ja z kolei czytałam, że mężczyzna może zjeść w tygodniu 4 jajka odnośnie kobiet nie wiem.

Posty:
322
dietetyk

Według zaleceń dietetyków wskazane jest ograniczenie spożycia 2-3 sztuk tygodniowo.
Należy pamiętać, że jajka są źródłem pełnowartościowego białka a także wielu witamin i składników mineralnych.

Posty:
28
nie związana/y ze służbą zdrowia

Dlaczego gdy byłam w ciąży, to lekarz mnie ostrzegł bym wystrzegała się jajka na miękko oraz kogiel-mogiel?

Posty:
322
dietetyk

Kogel-mogel, jajko na miękko oraz inne potrawy gdzie użyte jest surowe lub niedogotowane mogą być zakażone salmonellą, a zatrucia tą bakterią należy unikać w ciąży.
Warto też dokładnie myć skorupkę jajka przed ugotowaniem, oczyszczenie jej zmniejszy ryzyko zakażenia jajka, gdy skorupka podczas gotowania pęknie.

Posty:
29
nie związana/y ze służbą zdrowia

Jak to jest z jajkami przepiórczymi? Podobno mają mniej cholesterolu, więc są lepsze od kurzych.

Posty:
41
nie związana/y ze służbą zdrowia

o fuj... jajka przepiórcze jakoś nie mogłabym się do nich przekonać.. są tak malutkie, że przypominają mi jak mój brat, gdy byliśmy dizećmi wykradał jajka ptakom..

Posty:
88
nie związana/y ze służbą zdrowia

jak to się mówi o gustach się nie dyskutuje.. choć osobiście też wolę tradycyjne kurze jaja:)

Posty:
88
nie związana/y ze służbą zdrowia

jak to się mówi o gustach się nie dyskutuje.. choć osobiście też wolę tradycyjne kurze jaja:)

Posty:
142
nie związana/y ze służbą zdrowia

3 jajka przepiórcze to podobno jedno jajko kurze.. ciekawe ile jajek przepiórczych to jedno jajo strusie??:):)

Posty:
322
dietetyk

Jaja przepiórcze charakteryzują się mniejsza zawartością cholesterolu oraz większą zawartością niektórych składników mineralnych jak wapń, żelazo, fosforu, cynku oraz witamin jak tiamin, ryboflawiny i niacyny.
W przypadku przyrządzania na miękko jaja przepiórcze gotuje się 1 minutę, a na twardo 3 minuty:)


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT