Ja jem raz w roku na Wielkanoc:) przez te kilka dni świąt zjadam ok 30 i mi to wystarcza ;). Jeść 4 razy w tygodniu ale po ile sztuk? bo ja z kolei czytałam, że mężczyzna może zjeść w tygodniu 4 jajka odnośnie kobiet nie wiem.
Według zaleceń dietetyków wskazane jest ograniczenie spożycia 2-3 sztuk tygodniowo.
Należy pamiętać, że jajka są źródłem pełnowartościowego białka a także wielu witamin i składników mineralnych.
Dlaczego gdy byłam w ciąży, to lekarz mnie ostrzegł bym wystrzegała się jajka na miękko oraz kogiel-mogiel?
Kogel-mogel, jajko na miękko oraz inne potrawy gdzie użyte jest surowe lub niedogotowane mogą być zakażone salmonellą, a zatrucia tą bakterią należy unikać w ciąży.
Warto też dokładnie myć skorupkę jajka przed ugotowaniem, oczyszczenie jej zmniejszy ryzyko zakażenia jajka, gdy skorupka podczas gotowania pęknie.
Jak to jest z jajkami przepiórczymi? Podobno mają mniej cholesterolu, więc są lepsze od kurzych.
o fuj... jajka przepiórcze jakoś nie mogłabym się do nich przekonać.. są tak malutkie, że przypominają mi jak mój brat, gdy byliśmy dizećmi wykradał jajka ptakom..
jak to się mówi o gustach się nie dyskutuje.. choć osobiście też wolę tradycyjne kurze jaja:)
jak to się mówi o gustach się nie dyskutuje.. choć osobiście też wolę tradycyjne kurze jaja:)
3 jajka przepiórcze to podobno jedno jajko kurze.. ciekawe ile jajek przepiórczych to jedno jajo strusie??:):)
Jaja przepiórcze charakteryzują się mniejsza zawartością cholesterolu oraz większą zawartością niektórych składników mineralnych jak wapń, żelazo, fosforu, cynku oraz witamin jak tiamin, ryboflawiny i niacyny.
W przypadku przyrządzania na miękko jaja przepiórcze gotuje się 1 minutę, a na twardo 3 minuty:)
Słyszałam, ze tylko 4 razy w tygodniu. Czy to prawda?
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej