22.03.2019 Dziś imieniny Bogusława, Jagody, Katarzyny


Co drzemie w dżemie?



Posty:
11

Witajcie,
właśnie dorzucałam do swojej wiedzy przepis na dżem agrestowy i tak zaczęłam się zastanawiać... Czy to jest w ogóle wartościowy pokarm z punktu widzenia dietetyki? Pewnie wszystkie witaminy i składniki mineralne idą precz w trakcie długotrwałego gotowania... A ja tak uwielbiam dżemy z agrestu i porzeczek. Może jest jakiś sposób na ich "zdrowsze" przygotowanie?


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
20
nie związana/y ze służbą zdrowia

Marusia, co się będziesz zastanawiać, dobry dżem, to jedz.

Posty:
240
dietetyk

Witaj Marusiu,
rzeczywiście niska zawartość witamin w dżemie wynika z procesu jego przygotowania, czyli długotrwałego gotowania. Większość witamin jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury.
Poza tym zawiera on stosunkowo dużo kalorii, ponieważ do owoców dodaje się znaczne ilości cukru.
Dżem najlepiej stosować jako dodatek, np. do deserów, a nie główny składnik posiłku.
W sprzedaży dostępne są dżemy słodzone fruktozą, a nie cukrem, co zmniejsza ich kaloryczność, jednak zawartość witamin pozostaje niewielka.
Jeśli chodzi o dżemy przygotowywane w domu, to dostępny jest na rynku cukier żelujący umożliwiający przygotowanie zarówno dżemu wysoko-, jak i niskosłodzonego (dostępny w dwóch wersjach).
Czas gotowania przy zastosowaniu tego cukru to tylko minuta, pozwala więc zachować w przetworach cenne witaminy.
Jeśli tylko jest to możliwe, lepiej wybierać świeże owoce niż ich przetwory.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
11
nie związana/y ze służbą zdrowia

Czyli zdrowotność dżemów domowej roboty, przetworów bez konserwantów jest iluzoryczna. Może i konserwantów nie zawierają, ale są pozbawione witamin i bardzo zacukrzone.
Cukier to jest dziś wszędzie. Na co nie spojrzę w sklepie, to w składzie jest cukier :/

Posty:
240
dietetyk

Na pewno pozytywną stroną dżemów i innych przetworów przygotowywanych w domu, tak jak wspomniała Kwiecista, jest to, że nie zawierają konserwantów.
Długie gotowanie owoców pozbawia je witamin, ale pojawiają się nowe rozwiązania (jak np. cukier, o którym wspomniałam w poprzednim poście).
Trzeba jednak pamiętać, że przetwory nie mogą zastąpić świeżych owoców w naszej diecie.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
11
nie związana/y ze służbą zdrowia

I nie zastępują! Ale mnie żal się rozstawać na rok z agrestem i porzeczkami. A mrożone owoce to też nie to.

Posty:
85
nie związana/y ze służbą zdrowia

Dżemy, marmoladki a już na pewno domowej roboty to lepszy deserek np. z naleśnikami niż słodycze. Cały rok nie można jeść wszystkich owoców, więc nie bez przyczyny nasze babcie wymyśliły sposób na przypomnienie sobie lata w środku zimy w postaci dżemu z porzeczek czy truskawek:)

Posty:
136
nie związana/y ze służbą zdrowia

Zimą, przypomnienie smaku lata rzeczywiście jest niezastąpione, ale to nie znaczy że taki dżemik jest pełen witamin.
Niektóre owoce są dostępne tylko latem, ale za to zimą są inne i z nich tez trzeba korzystać

Posty:
85
nie związana/y ze służbą zdrowia

Wiadomo że nie jest on pełen witamina, ale przygotowany samodzielnie w domu i tak jest lepszy (bo nie mówię że zdrowszy) niż ten kupowany w sklepie.

Posty:
85
nie związana/y ze służbą zdrowia

Wiadomo że nie jest on pełen witamina, ale przygotowany samodzielnie w domu i tak jest lepszy (bo nie mówię że zdrowszy) niż ten kupowany w sklepie.

Posty:
59
nie związana/y ze służbą zdrowia

A czy dżemik dla smyka na śniadanko to dobry pomysł?


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT