Cebula zawiera organiczne związki siarki, olejek eteryczny, saponiny, flawonoidy, liczne witaminy oraz sole wapnia, fosforu, krzemu, magnezu, żelaza, cynku i selenu. Ma dzięki nim działanie dezynfekujące, wykrztuśne, obniża ciśnienie krwi oraz poprawia przemianę materii. Jej spożywanie jest zalecane przy wielu chorobach: przeziębieniach, miażdżycy, kamicy moczowej, itd. Jak w takim razie ją przyrządzać ?
Sałatka lecznicza
W przeziębieniach i katarach można polecać sałatkę leczniczą. Należy pokroić dwie cebule i dwa jabłka, dodać niewielką ilość majonezu lub śmietany. Spożywać wieczorem przed położeniem się do łóżka. Sałatka ta może być polecana w leczeniu miażdżycy i stwardnienia tętnic.
Syrop
Syrop z cebuli - rozdrobnić dwie cebule, zalać 2-3 łyżkami miodu lub zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin. Uzyskany syrop pić po 1-2 łyżeczki 3-4 razy dziennie sam lub w mleku w nieżytach gardła i oskrzeli. Dzieciom należy podawać mniejsze dawki, np. 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce.
______________________________
_______________________________
Miazga
Miazga cebuli - przykładana na skórę ludzi wrażliwych, może spowodować pieczenie i podrażnienie skóry aż do wystąpienia pęcherzyków, dlatego bezpieczniej jest używać cebuli pieczonej lub gotowanej. Gotować i piec cebulę w celach leczniczych powinno się w łupinie. Potem należy cebulę ugnieść na miazgę, zawinąć w szmatkę lub gazę i przykładać na chore miejsca (czyraki, trądzik). Po 4-8 godzinach należy zmienić okład.
Nalewka
Nalewka z cebuli - 100 g utartej cebuli zalać 0,5 1 spirytusu 70-procentowego i odstawić na tydzień. Przecedzić i spożywać po 20-30 kropli na kieliszek wody w przypadku zaparć czy w leczeniu kamicy moczowej.
A co, gdy nie przepadamy za cebulą?
Ci, którzy cierpią na wzdęcia brzucha i odbijania oraz nie tolerują zapachu cebuli, powinni wiedzieć, że wszystkie te nieprzyjemne objawy ustąpią, gdy po spożywaniu cebuli zjemy jednocześnie 1 łyżeczkę mielonego kminku lub czarnuszki.