Większość z nas słyszało o pozytywnych właściwościach zdrowotnych czosnku. Jego wpływ na zdrowie do dziś jest badany i kryje w sobie jeszcze sporo tajemnic. Jedną z nich, jest wpływ czosnku na obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.
Wiele badań naukowych dowiodło, że czosnek wpływa na obniżenie wartości ciśnienia tętniczego. Spożycie czosnku sprzyjało obniżeniu ciśnienia skurczowego (górna wartość, czyli np. 120 przy ciśnieniu 120/80 mmHg) o około 5-8 mmHg oraz nieznaczny spadek ciśnienia rozkurczowego (dolna wartość ciśnienia).
Czosnek zawiera wiele substancji, które mogą brać udział w obniżaniu ciśnienia. Niektóre z nich są to:
-naturalne inhibitory konwertazy angiotensyny
-magnez (naturalny bloker kanału wapniowego)
-fosfor
-adenozyna
-allicyna
-związki siarki
__________________________________________________________________________________
Poznaj przepisy z użyciem czosnku. Na przeziębienie, ból głowy, nalewkę z czosnku -> kliknij tutaj
__________________________________________________________________________________
Substancje te rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu ułatwiony jest przepływ krwi oraz obniżenie ciśnienia tętniczego.
Skuteczność czosnku jest uzależniona od rodzaju czosnku oraz sposobu jego podania (np. czy świeży czy marynowany). Badania amerykańskich naukowców przeprowadzane na szczurach wykazały, ze najbardziej skuteczny w obniżaniu ciśnienia jest czosnek dziki. Nie udowodniono jednak, czy sposób obróbki czosnku ma wpływa na jego dobroczynne właściwości.
Codzienna podaż 10 000 mq allicyny, substancji czynnej w czosnku, obniża ciśnienie. Dlatego zaleca się spożywanie 4 ząbków czosnku dziennie.
Jak zwiększyć ilość czosnku w całodziennej diecie? Oto kilka prostych sposobów:
-posiekaj świeży czosnek i dodaj np. do gulaszu, twarożku
-używaj czosnku jako przyprawy do mięs, drobiu, ryb i zup
-dodawaj czosnek do sałatek i surówek
-zjadaj od czasu do czasu sam ząbek czosnku
W przypadku stwierdzenia u nas choroby nadciśnieniowej należy jednak pamiętać, że czosnek nie zastąpi odpowiedniej diety oraz leków obniżających ciśnienie.
Diana Wolańska, dietetyk
_________________________________________________
Czytaj więcej - Cebula - chroni i leczy <- kliknij tutaj
_________________________________________________