To i owo o jedzeniu ryb | Ochoroba.pl
14.02.2025 Dziś imieniny Liliany, Walentyny, Walentego


Zdrowe żywienie

To i owo o jedzeniu ryb

Kopia potrawy - smażona  rybka - apetycznie X.jpg

Jesteś zdrów jak ryba? Jeśli często odżywiasz się dobrze przyrządzonymi rybami, masz na to dużo większe szanse.

 

O smaku i wartości odżywczej ryb (obok gatunku) decyduje sposób ich przyrządzania. Ponieważ ryby stosunkowo łatwo się psują, należy je spożywać możliwie szybko po złowieniu, a zamrożonych nie trzymać dłużej niż parę dni w lodówce.

Smażenie ryb jest szybkim sposobem ich przyrządzenia, jednak zbyt długie wysmażanie powoduje utratę ich właściwości odżywczych, podobnie jak za długie duszenie. Znacznie korzystniej jest opiekać ryby.

Badania na zwierzętach wykazały, że spożywanie ryb, a zwłaszcza tłuszczu rybiego, hamuje u zwierząt doświadczalnych rozwój raka sutka, trzustki, płuc, gruczołu krokowego i jelita grubego. Nie ma jeszcze pełnego potwierdzenia tych badań w stosunku do ludzi, ale wiadomo np., że wśród kobiet w Japonii, gdzie jest bardzo duże spożycie ryb, rak sutka należy do rzadkości.

Istnieją przekonania, że tłuszcz ryb jest w stanie w wielu przypadkach wyzwolić niektóre grupy osób od przykrych bólów migrenowych oraz, że osoby cierpiące na bóle stawowe, mogą pozbyć się dolegliwości, gdy dietę wzbogacą o regularne spożywanie ryb, tłuszczu rybiego lub tranu.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT