Siemię lniane czyli nasiona zbierane podczas uprawy lnu, który najczęściej służy na jako włókno do produkcji materiałów, ma istotne właściwości prozdrowotne.
Parzone lub gotowane nasiona lnu wytwarzają kleik, który po wypiciu stanowi barierę ochronną przy chorobach układu pokarmowego.
Siemię lniane można jeść również jak słonecznik, czy prażyć na patelni. Siemię obniża poziom złego holesterolu. Zwolennicy medycyny naturalnej uważają, że są sposoby aby zażywając siemię lniane uszkadzać komórki rakowe (nasiona zawierają cyjanek, który rozpada się w zdrowych komórkach dzięki enzymom, natomiast w wadliwych komórkach nowotworowych nie rozpada się i doprowadza do ich obumierania). Sceptycy mówią, że nie jest to możliwe, ponieważ cyjanek zawarty w nasionach nie dociera do krwioobiegu tylko rozpada się wcześniej i nie ma wpływu na komórki nowotworowe.
Komentarze
Tu jest ciekawa dyskusja na temat właściwości siemienia lnianego
http://www.ochoroba.pl/grupy/jak-stosowac-siemie-lniane
a tak, widziałem :) dzięki !
Myślę, że siemie lniane przede wszystkim chroni układ pokarmowy przed patogenami, stąd działanie antynowotworowe... To moja opinia:D