Owoce suszone- wartość odżywcza, właściwości prozdrowotne, wpływ na zdrowie | Ochoroba.pl
22.08.2014 Dziś imieniny Cezarego, Marii, Zygfryda

Wiedza użytkowników: zdrowe posiłki

Owoce suszone- wartość odżywcza, właściwości prozdrowotne, wpływ na zdrowie

avatar
Autor:
Wiek:
32 lat
Miasto:
Płeć:
kobieta
Jestem:
0
image

Rys historyczny.

Suszenie owoców stosowano już kilka tysięcy lat temu w rejonach Azji i regionach śródziemnomorskich. Suszenie owoców pozwalało na przedłużenie ich trwałości i umożliwiało ich przechowywanie. Początkowo owoce suszono poddając je przez pewien czas działaniu promieni słonecznych. W dzisiejszych czasach już się tego nie praktykuje, suszy się je poddając je sztucznemu ogrzewaniu.

Co zawierają suszone owoce?

Zawierają głównie:

- błonnik - nietrawioną przez organizm substancję balastową, mającą zbawienny wpływ na układ pokarmowy

- cukry proste - dobre źródło energii podczas zwiększonego wysiłku

- białko

- witaminy

- sole mineralne

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania i przechowywania suszonych owoców?

- Jeśli robimy zakupy w zwykłych sklepach powinniśmy przyjrzeć się informacjom podanym na opakowaniu: tzn. dacie przydatności do spożycia oraz na uwagi dotyczące stosowania lub niestosowania środków konserwujących

- W zależności od gatunków owoców można używać ich w różnych celach: np. do wypieków. Stosowna informacja powinna znaleźć się na opakowaniu

- Suszone owoce przechowujemy w ciemnym, suchym miejscu

- Teoretycznie można je przechowywać dłuższy czas, jednak zaleca się by zużyć je w ciągu kilku miesięcy- po tym okresie maleje ich wartość odżywcza i organoleptyczna

- Wielu producentów stosuje w celu przedłużenia wartości produktu substancje konserwujące- zazwyczaj jest to tlenek siarki. Na opakowaniu powinna się znaleźć wtedy odpowiednia informacja ? Należy unikać konserwowanych chemicznie owoców- mogą powodować bóle głowy, problemy z przemianą materii, zmiany genetyczne

- Ponadto owoce suszone spryskuje się często olejem mineralnym, który ma nadać im połysk i zapobiega sklejaniu się ich. Owoce spryskane takim olejem należy dokładnie umyć, ponieważ może powodować zmniejszone wchłanianie witamin i składników mineralnych

Czy owoce można suszyć samemu?

Większość owoców można suszyć w domowych piekarnikach. Najczęściej suszy się:

- Jabłka- obieramy je ze skórki i kroimy w krążki

- Morele- suszymy w całości

- Brzoskwinie- suszymy w całości

- gruszki- suszymy w całości

Piekarnik nagrzewamy do 60 stopniu Celsjusza, a podczas całego procesu suszenia uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika, aby umożliwić wymianę powietrza i doprowadzenie wilgoci. Blachę wykładamy lnianą ściereczką i układamy na niej owoce tak, żeby się nie dotykały. Suszymy owoce przez kilka godzin. Zazwyczaj z 2-3 kilogramów owoców otrzymujemy pół kilograma suszu.

Moczenie i gotowanie owoców.

- Rodzynki zwykłe, sułtańskie i korynckie nie muszą być uprzednio moczone

- Jeśli chcemy użyć ich do sałatki, możemy je namoczyć- będą miały wtedy świeższy wygląd

- Pozostałe owoce (należy pamiętać o ich umyciu przed spożyciem) należy moczyć w misce lub w garnku zalane odrobiną ilością wody przez 6 godzin. Następnie gotuje się je 30 minut, uprzednio zmieniając wodę

- Gotowanych owoców można używać do deserów mlecznych, sufletów, można je również miksować

NAJPOPULARNIEJSZE OWOCE SUSZONE:

BANANY:

- Dostępne w sklepach w postaci podłużnych plastrów lub bananowych chipsów

- Są bardzo słodkie

- Jedynym mankamentem bananowych chipsów jest to, że produkuje się je z niedojrzałych bananów i dodaje się do nich spore ilości tłuszczu i cukru- dlatego raczej powinno się ich unikać  -

Suszone banany można dodawać do ostrych sosów korzennych i potrwa z curry, do budyni, ciast konfitur.

BRZOSKWINIE I NEKTARYNKI:

- Dostępne w całości i połówkach

- Nektarynki są znacznie mniejsze - Niestety podczas suszenia tych owoców tracą one wiele na właściwościach smakowych, są jednak świetnym źródłem żelaza, dlatego powinno się je włączyć do diety

- Należy je namoczyć- mają wtedy lepszy smak

- Można je spożywać jako przekąskę, mają podobne zastosowanie jak morele

DAKTYLE

- Występują w wielu postaciach: w całości, z pestkami lub bez, prasowane

- Są bardzo słodkie

- Zawierają witaminę A, B i kwas foliowy

- Jako przekąska najlepsze są daktyle całe, miękkie i wilgotne

- Daktyle prasowane używa się do gotowania i puree

- Daktyle można dodawać do sałatek i sosów korzennych

FIGI

- Dostępne w całości

- Są źródłem cukrów owocowych, białka, witamin z grupy B, składników mineralnych- w szczególności wapnia i magnezu

- Mają delikatne działanie przeczyszczające

- Dobre figi rozpoznaje się po ciemnobrązowym kolorze i cienkiej skórce, pokrytej skrystalizowanym cukrem

- Figi można spożywać jako przekąskę, poza tym ma podobne zastosowanie jak daktyle

GRUSZKI

- Dostępne w całości i połówkach

- Mają delikatny smak i aromat

- Gruszki suszone należy moczyć w ciepłej wodzie, nada im to świeży wygląd

- Można je jeść jako przekąskę, przyrządzić z nich konfiturę, kompot, budynie, suflety, sosy korzenne

JABŁKA

- Dostępne w postaci krążków lub kawałków

- Mają bardzo wysoką zawartość witaminy C

- Spożywane jako przekąska, do przygotowywania zup i sosów owocowych, sufletów, ciast i kompotów

ŚLIWKI

- Dostępne jako całe owoce, z pestką lub bez, uprzednio ugotowane 

- Do suszenia używane są zazwyczaj ciemne odmiany śliwek o mniejszej zawartości cukru

- Należy kupować śliwki nie opryskane olejem mineralnym, ponieważ podczas wypieku ciasta może powodować jego opadnięcie

- W zależności od odmiany działają jako łagodny lub ostry środek przeczyszczający -

Mają zastosowanie w przygotowywaniu puree, kompotów, budyni, sufletów, ciast

RODZYNKI KORYNCKIE

- Dostępne jako całe owoce

- Jest to ciemny owoc pochodzący z Zatoki Korynckiej

- Są bardzo słodkie, bez pestek, niestety często skażone związkami siarki

- Można je spożywać zamiast słodyczy, do wypieków, sałatek, budyni i innych deserów

RODZYNKI SUŁTAŃSKIE

- Są to suszone w całości jagody winogron bezpestkowych

- Są duże i soczyste, słodsze od rodzynek zwykłych i korynckich

- Mają podobne zastosowanie jak inne rodzynki

RODZYNKI ZWYKŁE

- Są to suszone winogrona różnych odmian

- Dostępne w całości

- W zależności od odmiany różnią się smakiem i barwą 

- Przed spożyciem trzeba je przebrać i dokładnie umyć ze względu na możliwość skażenia siarką i olejem mineralnym

- Jeśli używamy ich do ciasta to musimy je dokładnie wysuszyć, w przeciwnym razie mogą utrudniać wyrośnięcie ciasta

- Można je jeść zamiast słodyczy, dodawać do sałatek i deserów.

- Nadają ciekawy smak pikantnym potrawom i farszom

MORELE

- Sprzedawane w całości, połówkach i w kawałkach

- Zawierają bardzo dużo witaminy A i białka

- Często są skażone związkami siarki

- Najbardziej smaczne są dzikie morele Hanza z Himalajów, są nieduże, mają bladobrązową barwę

- Zazwyczaj trzeba je umyć

- Mniejsze kawałki można ugotować i przyrządzić z nich pyszną konfiturę

- Używamy ich do zup, sałatek, budyni, deserów oraz do potraw z curry

MANGO

- Dostępne w plastrach

- Niestety można je dostac stosunkowo rzadko

- Stosuje się je w sałatkach, budyniach, sufletach, sosach, dań z curry i kwaśnych potraw

PRZEPISY Z WYKORZYSTANIEM SUSZONYCH OWOCÓW

Pieczona rolada z indyka, faszerowana suszonymi owocami

Składniki:

- pierś z indyka

- pieprz

- zioła prowansalskie

- suszone śliwki kalifornijskie

- suszone morele

- sól

Sposób przygotowania: Pierś rozciąć tak, by otrzymać jeden duży płat mięsa, w grubszych miejscach lekko rozbić. Natrzeć wewnętrzną stronę solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę. Ułożyć na mięsie suszone owoce i zawinąć roladę. Obwiązać sznurkiem. Zawinąć w folię aluminiową. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 190 st.

Podawać na ciepło zaraz po upieczeniu lub na zimno pokrojone w plastry.

Kasza perłowa z suszonymi owocami

Składniki: 20 dkg kaszy perłowej lub jęczmiennej 0,7 l wody 20 dkg suszonych owoców po szczypcie otartej skórki z pomarańcza i cytryny 1 łyżka soku z cytryny szczypta cynamonu sól, cukier do smaku 1 pomarańcz

Sposób przyrządzenia: Kaszę dokładnie wypłukać w zimnej, a potem gorącej wodzie. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać suszone owoce, cynamon, sól, cukier i po kilku minutach dodać kaszę, powoli gotować mieszając. Gdy kasza zgęstnieje dodać skórkę z cytrusów i sok. Podawać na gorąco ozdobioną cząstkami pomarańczy. Można podać z bitą śmietaną. Pudding z suszonymi owocami 300 g mieszanki suszonych owoców (śliwki, jabłka, morele, gruszki, rodzynki) 300 g białego ryżu 1 l mleka 300 ml soku jabłkowego lub pomarańczowego 3 łyżki soku z cytryny 2 laski cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego cynamonu Owoce wkładamy do garnka i zalewamy odmierzonym sokiem jabłkowym lub pomarańczowym. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do owoców. Owoce gotujemy pod przykryciem na małym gazie przez 30-40 minut aż zmiękną i większość płynu odparuje. Wyłączamy gaz i pozwalamy owocom wystygnąć. Do nowego garnka wsypujemy ryż i zalewamy mlekiem. Dodajemy laskę cynamonu i gotujemy przez 20 minut na małym gazie często mieszając. Gdy płynu będzie mało, wyłączamy gaz i pozwalamy, aby ryż wchłonął mleko. Owoce przekładamy do formy łyżką cedzakową i lekko dociskamy. Przekładamy ryż na owoce i ponownie dociskamy. Formę wstawiamy do lodówki, aby pudding stężał.

Ryż z suszonymi owocami

Składniki: Ryż 2 szkl. Woda 3,5 szkl. Sól 1 łyżeczka Cukier 1 łyżka Masło 2 łyżki Rodzynki 1 łyżka Suszone owoce (morele, śliwki, jabłka itd.) 1/3 szkl.

Sposób przygotowania: 1. Gotować ryż z solą. Przez ten czas podsmażyć owoce na maśle. 2. Dodać podsmażone owoce i cukier na kilka minut przed końcem gotowania ryżu, wymieszać.

Syryjska sałatka z suszonych owoców

Składniki:

- 30 dag suszonych owoców: moreli, śliwek bez pestek, fig, jabłek i gruszek

-3 łyżki rodzynek

- 2 łyżki wyłuskanych pistacji

- 2 łyżki migdałów

- 1 cytryna

- 4 łyżki grenadiny (syropu z granatów)

- szczypta mielonego kardamonu

- mielony cynamon

- kostki lub kulki lodu

Sposób przyrządzenia: Owoce i rodzynki umyć pod bieżącą wodą. Zalać je przegotowaną zimną wodą i odstawić na 12 godzin do lodówki. Namoczone owoce osączyć. Cytrynę wyszorować pod gorącą, bieżącą wodą i osuszyć. Kilka plasterków odciąć do dekoracji. Z reszty cytryny wycisnąć sok, wymieszać z syropem z granatów, doprawić mielonym kardamonem i cynamonem. Owoce skropić przygotowanym sosem, posypać skórką otartą z cytryny i dokładnie wymieszać. Przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Migdały sparzyć wrzątkiem, osuszyć i obrać ze skórki. Pistacje i migdały posiekać. Tuż przed podaniem do sałatki dodać około 20 kostek lodu. Każdą porcję posypać posiekanymi migdałami i orzechami. Przepisy znalezione w necie ale kilkakrotnie sprawdzone przez mnie, więc wszystkie gorąco polecam:)

 



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (415)
ćwiczenia (12)
diety (48)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (8)
leki (63)
operacje (10)
placówki (10)
porady (405)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT