Rys historyczny.
Suszenie owoców stosowano już kilka tysięcy lat temu w rejonach Azji i regionach śródziemnomorskich. Suszenie owoców pozwalało na przedłużenie ich trwałości i umożliwiało ich przechowywanie. Początkowo owoce suszono poddając je przez pewien czas działaniu promieni słonecznych. W dzisiejszych czasach już się tego nie praktykuje, suszy się je poddając je sztucznemu ogrzewaniu.
Co zawierają suszone owoce?
Zawierają głównie:
- błonnik - nietrawioną przez organizm substancję balastową, mającą zbawienny wpływ na układ pokarmowy
- cukry proste - dobre źródło energii podczas zwiększonego wysiłku
- białko
- witaminy
- sole mineralne
Na co zwrócić uwagę podczas kupowania i przechowywania suszonych owoców?
- Jeśli robimy zakupy w zwykłych sklepach powinniśmy przyjrzeć się informacjom podanym na opakowaniu: tzn. dacie przydatności do spożycia oraz na uwagi dotyczące stosowania lub niestosowania środków konserwujących
- W zależności od gatunków owoców można używać ich w różnych celach: np. do wypieków. Stosowna informacja powinna znaleźć się na opakowaniu
- Suszone owoce przechowujemy w ciemnym, suchym miejscu
- Teoretycznie można je przechowywać dłuższy czas, jednak zaleca się by zużyć je w ciągu kilku miesięcy- po tym okresie maleje ich wartość odżywcza i organoleptyczna
- Wielu producentów stosuje w celu przedłużenia wartości produktu substancje konserwujące- zazwyczaj jest to tlenek siarki. Na opakowaniu powinna się znaleźć wtedy odpowiednia informacja ? Należy unikać konserwowanych chemicznie owoców- mogą powodować bóle głowy, problemy z przemianą materii, zmiany genetyczne
- Ponadto owoce suszone spryskuje się często olejem mineralnym, który ma nadać im połysk i zapobiega sklejaniu się ich. Owoce spryskane takim olejem należy dokładnie umyć, ponieważ może powodować zmniejszone wchłanianie witamin i składników mineralnych
Czy owoce można suszyć samemu?
Większość owoców można suszyć w domowych piekarnikach. Najczęściej suszy się:
- Jabłka- obieramy je ze skórki i kroimy w krążki
- Morele- suszymy w całości
- Brzoskwinie- suszymy w całości
- gruszki- suszymy w całości
Piekarnik nagrzewamy do 60 stopniu Celsjusza, a podczas całego procesu suszenia uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika, aby umożliwić wymianę powietrza i doprowadzenie wilgoci. Blachę wykładamy lnianą ściereczką i układamy na niej owoce tak, żeby się nie dotykały. Suszymy owoce przez kilka godzin. Zazwyczaj z 2-3 kilogramów owoców otrzymujemy pół kilograma suszu.
Moczenie i gotowanie owoców.
- Rodzynki zwykłe, sułtańskie i korynckie nie muszą być uprzednio moczone
- Jeśli chcemy użyć ich do sałatki, możemy je namoczyć- będą miały wtedy świeższy wygląd
- Pozostałe owoce (należy pamiętać o ich umyciu przed spożyciem) należy moczyć w misce lub w garnku zalane odrobiną ilością wody przez 6 godzin. Następnie gotuje się je 30 minut, uprzednio zmieniając wodę
- Gotowanych owoców można używać do deserów mlecznych, sufletów, można je również miksować
NAJPOPULARNIEJSZE OWOCE SUSZONE:
BANANY:
- Dostępne w sklepach w postaci podłużnych plastrów lub bananowych chipsów
- Są bardzo słodkie
- Jedynym mankamentem bananowych chipsów jest to, że produkuje się je z niedojrzałych bananów i dodaje się do nich spore ilości tłuszczu i cukru- dlatego raczej powinno się ich unikać -
Suszone banany można dodawać do ostrych sosów korzennych i potrwa z curry, do budyni, ciast konfitur.
BRZOSKWINIE I NEKTARYNKI:
- Dostępne w całości i połówkach
- Nektarynki są znacznie mniejsze - Niestety podczas suszenia tych owoców tracą one wiele na właściwościach smakowych, są jednak świetnym źródłem żelaza, dlatego powinno się je włączyć do diety
- Należy je namoczyć- mają wtedy lepszy smak
- Można je spożywać jako przekąskę, mają podobne zastosowanie jak morele
DAKTYLE
- Występują w wielu postaciach: w całości, z pestkami lub bez, prasowane
- Są bardzo słodkie
- Zawierają witaminę A, B i kwas foliowy
- Jako przekąska najlepsze są daktyle całe, miękkie i wilgotne
- Daktyle prasowane używa się do gotowania i puree
- Daktyle można dodawać do sałatek i sosów korzennych
FIGI
- Dostępne w całości
- Są źródłem cukrów owocowych, białka, witamin z grupy B, składników mineralnych- w szczególności wapnia i magnezu
- Mają delikatne działanie przeczyszczające
- Dobre figi rozpoznaje się po ciemnobrązowym kolorze i cienkiej skórce, pokrytej skrystalizowanym cukrem
- Figi można spożywać jako przekąskę, poza tym ma podobne zastosowanie jak daktyle
GRUSZKI
- Dostępne w całości i połówkach
- Mają delikatny smak i aromat
- Gruszki suszone należy moczyć w ciepłej wodzie, nada im to świeży wygląd
- Można je jeść jako przekąskę, przyrządzić z nich konfiturę, kompot, budynie, suflety, sosy korzenne
JABŁKA
- Dostępne w postaci krążków lub kawałków
- Mają bardzo wysoką zawartość witaminy C
- Spożywane jako przekąska, do przygotowywania zup i sosów owocowych, sufletów, ciast i kompotów
- Dostępne jako całe owoce, z pestką lub bez, uprzednio ugotowane
- Do suszenia używane są zazwyczaj ciemne odmiany śliwek o mniejszej zawartości cukru
- Należy kupować śliwki nie opryskane olejem mineralnym, ponieważ podczas wypieku ciasta może powodować jego opadnięcie
- W zależności od odmiany działają jako łagodny lub ostry środek przeczyszczający -
Mają zastosowanie w przygotowywaniu puree, kompotów, budyni, sufletów, ciast
RODZYNKI KORYNCKIE
- Dostępne jako całe owoce
- Jest to ciemny owoc pochodzący z Zatoki Korynckiej
- Są bardzo słodkie, bez pestek, niestety często skażone związkami siarki
- Można je spożywać zamiast słodyczy, do wypieków, sałatek, budyni i innych deserów
RODZYNKI SUŁTAŃSKIE
- Są to suszone w całości jagody winogron bezpestkowych
- Są duże i soczyste, słodsze od rodzynek zwykłych i korynckich
- Mają podobne zastosowanie jak inne rodzynki
RODZYNKI ZWYKŁE
- Są to suszone winogrona różnych odmian
- Dostępne w całości
- W zależności od odmiany różnią się smakiem i barwą
- Przed spożyciem trzeba je przebrać i dokładnie umyć ze względu na możliwość skażenia siarką i olejem mineralnym
- Jeśli używamy ich do ciasta to musimy je dokładnie wysuszyć, w przeciwnym razie mogą utrudniać wyrośnięcie ciasta
- Można je jeść zamiast słodyczy, dodawać do sałatek i deserów.
- Nadają ciekawy smak pikantnym potrawom i farszom
MORELE
- Sprzedawane w całości, połówkach i w kawałkach
- Zawierają bardzo dużo witaminy A i białka
- Często są skażone związkami siarki
- Najbardziej smaczne są dzikie morele Hanza z Himalajów, są nieduże, mają bladobrązową barwę
- Zazwyczaj trzeba je umyć
- Mniejsze kawałki można ugotować i przyrządzić z nich pyszną konfiturę
- Używamy ich do zup, sałatek, budyni, deserów oraz do potraw z curry
MANGO
- Dostępne w plastrach
- Niestety można je dostac stosunkowo rzadko
- Stosuje się je w sałatkach, budyniach, sufletach, sosach, dań z curry i kwaśnych potraw
PRZEPISY Z WYKORZYSTANIEM SUSZONYCH OWOCÓW
Pieczona rolada z indyka, faszerowana suszonymi owocami
Składniki:
- pierś z indyka
- pieprz
- zioła prowansalskie
- suszone śliwki kalifornijskie
- suszone morele
- sól
Sposób przygotowania: Pierś rozciąć tak, by otrzymać jeden duży płat mięsa, w grubszych miejscach lekko rozbić. Natrzeć wewnętrzną stronę solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę. Ułożyć na mięsie suszone owoce i zawinąć roladę. Obwiązać sznurkiem. Zawinąć w folię aluminiową. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 190 st.
Podawać na ciepło zaraz po upieczeniu lub na zimno pokrojone w plastry.
Kasza perłowa z suszonymi owocami
Składniki: 20 dkg kaszy perłowej lub jęczmiennej 0,7 l wody 20 dkg suszonych owoców po szczypcie otartej skórki z pomarańcza i cytryny 1 łyżka soku z cytryny szczypta cynamonu sól, cukier do smaku 1 pomarańcz
Sposób przyrządzenia: Kaszę dokładnie wypłukać w zimnej, a potem gorącej wodzie. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać suszone owoce, cynamon, sól, cukier i po kilku minutach dodać kaszę, powoli gotować mieszając. Gdy kasza zgęstnieje dodać skórkę z cytrusów i sok. Podawać na gorąco ozdobioną cząstkami pomarańczy. Można podać z bitą śmietaną. Pudding z suszonymi owocami 300 g mieszanki suszonych owoców (śliwki, jabłka, morele, gruszki, rodzynki) 300 g białego ryżu 1 l mleka 300 ml soku jabłkowego lub pomarańczowego 3 łyżki soku z cytryny 2 laski cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego cynamonu Owoce wkładamy do garnka i zalewamy odmierzonym sokiem jabłkowym lub pomarańczowym. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do owoców. Owoce gotujemy pod przykryciem na małym gazie przez 30-40 minut aż zmiękną i większość płynu odparuje. Wyłączamy gaz i pozwalamy owocom wystygnąć. Do nowego garnka wsypujemy ryż i zalewamy mlekiem. Dodajemy laskę cynamonu i gotujemy przez 20 minut na małym gazie często mieszając. Gdy płynu będzie mało, wyłączamy gaz i pozwalamy, aby ryż wchłonął mleko. Owoce przekładamy do formy łyżką cedzakową i lekko dociskamy. Przekładamy ryż na owoce i ponownie dociskamy. Formę wstawiamy do lodówki, aby pudding stężał.
Ryż z suszonymi owocami
Składniki: Ryż 2 szkl. Woda 3,5 szkl. Sól 1 łyżeczka Cukier 1 łyżka Masło 2 łyżki Rodzynki 1 łyżka Suszone owoce (morele, śliwki, jabłka itd.) 1/3 szkl.
Sposób przygotowania: 1. Gotować ryż z solą. Przez ten czas podsmażyć owoce na maśle. 2. Dodać podsmażone owoce i cukier na kilka minut przed końcem gotowania ryżu, wymieszać.
Syryjska sałatka z suszonych owoców
Składniki:
- 30 dag suszonych owoców: moreli, śliwek bez pestek, fig, jabłek i gruszek
-3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki wyłuskanych pistacji
- 2 łyżki migdałów
- 1 cytryna
- 4 łyżki grenadiny (syropu z granatów)
- szczypta mielonego kardamonu
- mielony cynamon
- kostki lub kulki lodu
Sposób przyrządzenia: Owoce i rodzynki umyć pod bieżącą wodą. Zalać je przegotowaną zimną wodą i odstawić na 12 godzin do lodówki. Namoczone owoce osączyć. Cytrynę wyszorować pod gorącą, bieżącą wodą i osuszyć. Kilka plasterków odciąć do dekoracji. Z reszty cytryny wycisnąć sok, wymieszać z syropem z granatów, doprawić mielonym kardamonem i cynamonem. Owoce skropić przygotowanym sosem, posypać skórką otartą z cytryny i dokładnie wymieszać. Przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Migdały sparzyć wrzątkiem, osuszyć i obrać ze skórki. Pistacje i migdały posiekać. Tuż przed podaniem do sałatki dodać około 20 kostek lodu. Każdą porcję posypać posiekanymi migdałami i orzechami. Przepisy znalezione w necie ale kilkakrotnie sprawdzone przez mnie, więc wszystkie gorąco polecam:)