06.12.2024 Dziś imieniny Dionizji, Leontyny, Mikołaja


Zielenina, sałata i szczawiowa



Posty:
42

Mój Andrzej bardzo lubi szczawiową z jajem i chce mu dzisiaj ugotować na obiad, ale koleżanka powiedziała mi ,że szczaw jest bardzo niezdrowy i ona już dawno tej zupy nie robi. Słyszałam też, że sałata jest niezdrowa, czy to prawda? Krysia70


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
240
dietetyk

Witam Krysiu,
nie bardzo wiem, co miała na myśli Twoja koleżanka, jednak sądzę, że jej uwagę mogła zwrócić wysoka zawartość szczawianów w szczawiu.
Szczawiany to związki zawarte m.in. w szczawiu, rabarbarze, szpinaku, ale także w czekoladzie i herbacie. Szczawiany pożywane w zbyt dużych ilościach mogą być niebezpieczne. Przyczyniają się do powstawania kamicy nerkowej oraz absorbują wapń z kości, czyli czynią ją bardziej podatną na złamania.
Zupa szczawiowa od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi Andrzejowi, jednak jeśli często spożywa się produkty bogate w szczawiany to należy zwiększyć w diecie podaż wapnia, którego wchłanianie jest przez szczawiany utrudnione.
Sałata jest warzywem bardzo podatnym na gromadzenie w swoich liściach metali ciężkich. Sałata rosnąca obok ruchliwej drogi zgromadzi znacznie więcej szkodliwych substancji niż taka, która rosła w przydomowym ogródku. Z tego powodu najlepiej kupować ją ze sprawdzonych źródeł.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
240
dietetyk

Witam Krysiu,
sądzę, że uwagę Twojej koleżanki mogła zwrócić wysoka zawartość szczawianów w szczawiu.
Szczawiany to związki zawarte m.in. w szczawiu, rabarbarze, szpinaku, ale także w czekoladzie i herbacie. Szczawiany pożywane w zbyt dużych ilościach mogą być niebezpieczne. Przyczyniają się do powstawania kamicy nerkowej oraz absorbują wapń z kości, czyli czynią ją bardziej podatną na złamania.
Zupa szczawiowa od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi Andrzejowi, jednak jeśli często spożywa się produkty bogate w szczawiany to należy zwiększyć w diecie podaż wapnia, którego wchłanianie jest przez szczawiany utrudnione.
Sałata jest warzywem bardzo podatnym na gromadzenie w swoich liściach metali ciężkich. Sałata rosnąca obok ruchliwej drogi zgromadzi znacznie więcej szkodliwych substancji niż taka, która rosła w przydomowym ogródku. Z tego powodu najlepiej kupować ją ze sprawdzonych źródeł.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
42
nie związana/y ze służbą zdrowia

To całe szczęście, że raz na jakiś czas może. Martwiłam się, że będzie musiał zrezygnować ze wszystkich swoich ulubionych potraw.Zupka była wyborna, a mój Andrzej zadowolony.Krysia70


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT