Odpowiadając na pierwsze Pani pytanie
LDL - jest to frakcja cholesterolu tzw "zła", która przyczynia się do rozwoju zmian miażdżycowych dlatego należy dążyć do jej obniżenia. Optymalne stężenie LDL wynosi poniżej 100mg/dl, wartości LDL do 129 mg/dl uznaje się za zbliżone do optymalnych. Gdy wartość cholesterolu LDL mieści się w granicach od 130-159 mg/dl może to oznaczać przyspieszony rozwój miażdżycy. Wyjątkowo szybki rozwój choroby rozpoczyna się w przypadku stężenia cholesterolu LDL wynoszącego powyżej 160mg/dl. (Dane wedłu Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego 2000 rok)
HDL - frakcja cholesterolu zwana "dobra" zpobiega powstawaniu zmian miażdżycowych(wartości prawidłowe dla kobiet >45 mg/dl, dla mężczyzn >35 mg/dl).
Dodam jeszcze wartości cholesterolu całkowitego - (norma 150-200 mg/dl)
Warto zmienić pewne nawyki żywieniowe w celu zmniejszenia stężenia cholesterolu i jak najdłużej odwlec przyjmowanie leków obniżających cholesterol, których już nie można odstawić do końca życia.
Właśnie patrze na jego wyniki i chyba nie jest u niego jeszcze tak strasznie. A na co powinnam zwrócić uwagę w diecie mojego M?
Dieta stosowania a w leczeniu hipercholesterolemii musi obejmować eliminację źródeł cholesterolu. Nasycone kwasy tłuszczowe nie powinny stanowić więcej niż 7% ogólnej liczby kalorii, a ilość spożywanego cholesterolu powinna być mniejsza niż 200 mg na dzień.
Głównym źródłem cholesterolu jest mięso (wieprzowina, wołowina, kaczki, gęsi ? a zwłaszcza wątróbki) oraz wysokotłuszczowy nabiał: śmietana, tłuste mleko, sery żółte. Dlatego wymienione produkty należy wykluczyć z diety. Zalecane mięso to cielęcina i drób. Dodatkowo należy zwiększyć podaż w diecie ryb morskich pieczonych lub gotowanych.
Do zalecanych produktów nabiałowych należą: mleko, sery, kefiry, jogurty odtłuszczone, białko jaj. Konsumpcję pełnych (całych) jaj powinno się ograniczyć do 2 sztuk na tydzień.
Wskazane jest spożywanie produktów zbożowych, takich jak: pieczywo razowe, ryż i kasze, przy jednoczesnym ograniczeniu konsumpcji białego pieczywa. Niezbędne jest zwiększenie ilości włókna pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Występuje ono w płatkach owsianych i produktach jęczmiennych.
Wśród warzyw dominować powinny: ziemniaki, kukurydza, groszek a także soki warzywne. Z diety należy natomiast wyłączyć warzywa przygotowywane na nasyconym tłuszczu (także frytki). Nie należy również spożywać warzyw solonych i konserwowych.
Dietę można uzupełnić o tłuszcze zawarte w margarynach ? wchodzące w ich skład stanole i sterole zmniejszają bowiem wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego.
Nienasycone kwasy tłuszczowe jak omega 3 i omega 6.
Kwasy n - 3 (omega 3)obniżają trójglicerydy, LDL i podwyższają HDL . Głównym źródłem omega- 3 są oleje roślinne tj. rzepakowy, lniany i sojowy oraz ryby i ssaki morskie, a także nasiona soi.
Kwasy n-6 (omega 6) również obniżające tzw. ?zły? cholesterolu (frakcji LDL). Kwasy tłuszczowe omega ? 6 znajdują się w dużych ilościach w olejach: kokosowym, słonecznikowym, kukurydzianym, z nasion winogron, arachidowym, sezamowym i sojowym oraz w produkowanych z nich margarynach. Pamiętać przy tym należy, że oleje roślinne bogate w te kwasy należy spożywać w postaci surowej. Nie powinno się ich używać do smażenia.
Spośród przypraw należy stosować pieprz, przyprawy korzenne, musztardę. Powinno się natomiast ograniczyć spożycie soli kuchennej.
Dietę mogą uzupełniać: sorbety, galaretki, kisiele, herbata oraz sałatki warzywne i owocowe.
Istotnym elementem leczenia hipercholesterolemii jest redukcja masy ciała oraz wzrost aktywności fizycznej. Wskazany jest codzienny wysiłek o umiarkowanym nasileniu, trwający przynajmniej 30 minut.
Bardzo dziękuję. Widzę ze czekają nas dość duże zmiany, ale myślę że całej rodzinie wyjdzie to na dobre.
Tutaj jeszcze można poczytać na temat cholesterolu - podane są tam nieco inne wartości (ale różnią się one w zależności od źródła)
http://www.ochoroba.pl/artykuly/1269-cholesterol-w-normie-jego-prawidlowy-poziom
http://www.ochoroba.pl/artykuly/1030-co-sprzyja-rozwojowi-miazdzycy
Na półkach w supermarketach pojawiło się ostatnio dużo produktów (chociażby majonez) zawierający kwasy omega. Zauważyłam też, że dostępne są jogurty mające pomóc w walce z wysokim poziomem cholesterolu. Czy można wierzyć w ich skuteczność?
Tak zostało naukowo udowodnione że stanole roślinne dodawane do produktów i spożywane codziennie przynoszą skutki w postaci obniżenia cholesterolu. Produktami tymi są margaryny, jogurty pitne oraz kremy kanapkowe. A jeśli chodzi o majonez owszem dodane mają dodatek omega 3 jednak w jednej porcji 0,6 mg (w łyżce) jednak ta ilość na pewno nie ma właściwości terapeutycznych.
Witam
stosując produkty ze stanolami i sterolami roślinnymi warto pamiętać o tym, że długotrwałe ich stosowanie może obniżać poziom karotenoidów (np. beta - karoten, prekursor witaminy A)i tokoferoli (witamina E)we krwi.
Aby do tego nie dopuścić wystarczy zadbać o obecność w diecie olejów roślinnych (np. do surówek) oraz wzbogacenie jadłospisu w większe ilości warzyw i owoców.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk
Praktyczne porady pomocne w obniżeniu stężenia cholesterolu możesz znaleźć w poniższym linku http://www.ochoroba.pl/artykuly/2464-wysokie-stezenie-cholesterolu-%E2%80%93-jak-je-obnizyc
Praktyczne porady pomocne w obniżeniu stężenia cholesterolu możesz znaleźć w poniższym linku http://www.ochoroba.pl/artykuly/2464-wysokie-stezenie-cholesterolu-%E2%80%93-jak-je-obnizyc
U mojego męża lekarz stwierdził za wysoki cholesterol. Znaczy się sama nie wiem za wysoki cholesterol LDL a za niski HDL? Nic z tego nie rozumiem ale kazał mu zmienić dietę, oczywiście to ja gotuje i robię zakupy więc ja mam teraz większy problem co mu dać na talerzu?
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej