21.01.2019 Dziś imieniny Agnieszki, Jarosława, Nory


Wapń



Posty:
19

Nie moge pić mleka, a ostanio przeczytałam, że 100 g białej kapusty zapewna dzienną dawkę białka, czy to prawda?


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
322
dietetyk

Witam,

jeśli nie toleruje Pani mleka, bardzo dobrym źródłem wapnia są jego fermentowane przetwory jak jogurty, kefiry maślanki. Również sery żołte zawierają ich zanczne ilości (jednak należy je spożywać z umiarem ze względu na wysoką zawartość tłuszczu). Poza tym bogate w ten pierwiastek są ryby drobnoościste jak sardynka, szprotka czy śledź.

Jesli chodzi o kapustę to kapusta zawiera 77 mg wapnai na 100 g, kapusta biaął 67 mg/ 100g (dla porówanania mleko w 100 g ma 118 g). rzy czym wapń z produktów mlecznych jest lepiej przyswjalany ze względu na zawartosc w nich witaminy D, wspomagającej wchłanianie tego pierwiastka. 

Bardzo duze ilości wapnai mają również rośliny strączkowe (soja, fasola) oraz natka pietruszki.

Pozdrawiam,

Diana Wolańska, dietetyk

Posty:
19
nie związana/y ze służbą zdrowia

Chciałbym się spytac jeszcze  dzienne zapotrzebowanie na wapń, bo przecztałam, że potrzebujemy ok. 1000mg, a jak widac w 100 gram kapusty nie ma takiej ilości wapńa, więc to co przeczytałam, że taka ilośc kapusty jest wystarczająca było nieprawdziwe?

Posty:
322
dietetyk

Witam,

 niestety w internecie jest wiele nieprawdziwych informaji, dlatego czasami do tego trzeba podchodzić z dużą rezerwą. 

Średnie zapotrzebowanie na wapń można określić jako 1000mg/dobę. Różni się on w zależności od wieku. Dla dzieci od 10-18 roku życia zapotrzebowanie to kształtuje się na poziomie 1300 mg/d, dla osób powyżej 18 roku zycia do 50 r.ż - 1000 mg/d, natomiast po 50 roku zycia zapotrzebowanie to wzrasta znów do 1300 mg/d, co wiąże sie z zmianami degeneracyjnymi. 

By zaspokoić zapotrzebowanie na wapń za pomoca kapusty tzrebabyłoby jej spożyć około 1,5 kg. :)

Pozdrawiam

Diana Wolańska, dietetyk

Posty:
109
Nie jestem związany z branżą medyczną

Ostatnio koleżanka próbowała mi wmówić, że mak jest świetnym źródłem wapnia. Ostatnio postanowiła zrezygnować częściowo z mleka, więc szuka zamienników. Tylko, że tego maku to trzeba by było zjeść chyba całą szklankę co jest nie możliwe.

Ale ostatnio wykombinowała, że sernik jest świetnym źródłem wapnia - czy to dobry pomysł?


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT