17.07.2019 Dziś imieniny Aleksego, Bogdana, Martyny


Szkodliwa chemia w jedzeniu - czego się wystrzegać



Posty:
7

Witam
Postanowiłem poprowadzić bloga o chemii w jedzeniu lub jak kto woli jedzeniu w chemii. Zakładam tu temat by każdy zainteresowany zdrowiem swojego dziecka i swoim, powinien to wiedzieć.
Jak uniknąć groźnych dodatków w żywności i na co zwracać uwagę.

Jaki jest cel bloga? Żeby uświadomić ludzi co niebezpiecznego spożywają codziennie a jak bardzo może im to zaszkodzić. Poza tym jestem nonkonformistom i ten blog jest moim małym protestem przeciwko temu co się teraz ludziom wciska do jedzenia. Jeżeli uda im się tu trafić i przeczytają co jedzą to może przestaną kupować szkodliwe produkty i od małego faszerować nimi dzieci.
Co niby ma zmienić? Podejście ludzi do wizyty w sklepie by zanim coś wrzucą do koszyka może przeczytali skład produktu. Ja się nauczyłem bardzo szybko oceniać czy warto brać produkt cz nie i nie jest to trudne. Wystarczy chcieć.
Nie wierzysz w żywność 100% bez chemii? Ja też nie.Dlatego piszę "jedzenie bez *zbędnej* chemii" a to już duża różnica.

Zapraszam na http://wieszcozjesz.com.pl


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
165
nie związana/y ze służbą zdrowia

@Wieszcozjesz

Dobry pomysł. Na co szczególnie zalecasz uważać?

Ja często czytam etykiet i jak produkt zawiera wiele składników chemicznych, których nazw zwyczajnie nie rozumiem i nie znam, to rezygnuję z niego.

Z takich znanych trucizn, to unikam aspartanu. 

Generalnie unikam wszelakiej chemii. Np. u mnie w domu się piecze chleb, robimy sobie sami jogurt i kefir, i oczywiście jemy sporo warzyw i owoców, i choć tutaj nie da się uniknąć chemii to chociaż można je dokładnie myć.

Posty:
7
związana/y ze służbą zdrowia

@Mario

Witam i dziękuję za odpowiedź. Uważam że szczególnie należy uważać na produkty zawierające sztuczne słodziki, część barwników i konserwantów. Również dodatki nieoznaczone symbolem E są bardzo niezdrowe.

Myślę że najlepiej zaglądnąć na bloga i wybrać "szkodliwe cz 1 i cz 2" i poczytać. Po kliknięciu na składnik wyskoczą wsztkie opisane  produkty zawierające go. Narize są tam tylko skłądniki z opisanych porduktów ale niedługo będzie dużo więcej.

 

Przede mną jeszcze dużo pracy i staram się codziennie albo co dwa dni dodawać nowe produkty. Zapaszam do zaglądania codziennie.

-------------------------- 

mój sprzeciw dla szkodliwej chemii w żywności
http://wieszcozjesz.blogspot.com

Posty:
7
związana/y ze służbą zdrowia

Dzisiaj na blogu co nieco o deserze jogurtowym. Nie podaję marki by nie reklamować ale muszę przynać że udało mi się trafić na przyzwoity produkt. Zapraszam na bloga i do dyskucji tutaj.

----------------------------

mój sprzeciw dla szkodliwej chemii w żywności
http://wieszcozjesz.blogspot.com

Posty:
7
nie związana/y ze służbą zdrowia

Ja np. ze zdumieniem dowiedziałam sie jak szkodliwy jest syrop fruktozowo- glukozowy...A jest dosłownie wszedzie, w lodach, ciastkach, jogurcie, sokach syropach owocowych, napojach...To dopiero jest zabójca...

Posty:
165
nie związana/y ze służbą zdrowia

bakteria,

 

a czemu jest szkodliwy?  

Posty:
7
związana/y ze służbą zdrowia

Witam po przerwie. racam do pisania po przerwie tacierzyńskiej. Teraz jak mam trochę czasu wieczorami na pewno będę przybliżał kolejneszkodliwe skłądniki i produkty.

 

mój sprzeciw dla szkodliwej chemii w żywności
http://wieszcozjesz.blogspot.com

Posty:
165
nie związana/y ze służbą zdrowia

A mi nikt nie odpisał dlaczego tak szkodliwy jest ten syrop fruktozowo-glukozowy? @wieszcozjesz, może podjąłbyś się odpowiedzi?

Posty:
7
nie związana/y ze służbą zdrowia

Drogi Mario, wpisz sobie w google hasło: syrop fruktozowo- glukozowy. Pokaże Ci sie szereg artykułów na temat tego specyfiku, badań nad nim i jego szkodliwości. Mnie pierwszy raz zasugerował, bym uważała nań i odstawiała produkty z nim, lekarz. Poczytałam stosując własnie wyżej opisaną metodę poszukiwań w necie i nie biorę do ust. Jedyne ustepstwo to lody, ale przemysliwam już nad zakupem maszynki do lodów, a wtedy sie wypnę i na te kupne. Pozdrawiam.

Posty:
165
nie związana/y ze służbą zdrowia

@Bakteria,

zapytałem bo byłem ciekawy konkretnie Waszych przemyśleń. Wiesz, w internecie można znaleźć wszystko, ale to często opinie konkretnych internautów potrafią człowieka do czegoś przekonać czy zaszczepić nową myśl.

Ale ok, poszperam bo szczerze to o tym zagrożeniu nie słyszałem. Wiem, że po prostu cukier w przeróżnych formach sam w sobie jest szkodliwy. 

Posty:
7
nie związana/y ze służbą zdrowia

Niestety nie jestem biochemikiem, dietetykiem ani innym uczonym w mowie i piśmie. Muszę w coś wierzyć. Wierzę w to, że syrop ów jest tani, łatwy do uzyskania, łatwy do używania i szkodliwy, gdyż fatalnie działa na trzustkę i wytwarzanie insuliny oraz cała gospodarkę cukrową. Jerdną z osób, z którą wywiad czytałam jest jakaś pani profesor biochemik, czy coś w tym rodzaju. Ufam jej opinii. Ale ja też szukałam i odnosiłam się do tego, co przeczytałam. Osobiście nie poczułam złego wpływu syropu, ale nie czuję też złego wpływu nikotyny...


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT