21.01.2025 Dziś imieniny Agnieszki, Jarosława, Nory


Pofałdowane paznokcie



Posty:
11

Nieraz słyszałam, że dieta ma duży wpływ na wygląd paznokci, np. od niedoboru wapnia robią się białe plamki. Za prążki wzdłuż płytki miała znów odpowiadać głównie nieprawidłowa pielęgnacja, jak np. wycinanie skórek. A jak to jest z poprzecznymi rowkami i wybrzuszeniami na paznokciu? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź!


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
240
dietetyk

Witaj Marusiu,
Na stan paznokci wpływa wiele czynników, m.in. nieprawidłowa dieta, zaburzenia przemiany materii, niektóre choroby, częsty kontakt z wodą oraz niewłaściwa pielęgnacja.
Jeśli paznokieć jest pofałdowany to prawdopodobnie uszkodzona jest jego macierz, czyli część paznokcia ukryta pod skórą. Inną przyczyną powstawania bruzd na płytce paznokcia jest niedobór żelaza.
Żelazo znajdziesz w mięsie, żółtku jaj, kaszach: gryczanej, jęczmiennej, jaglanej, pieczywie pełnoziarnistym i z ziarnami, zarodkach pszennych, nasionach roślin strączkowych, suszonych morelach, natce pietruszki, porzeczkach, pestkach dyni i słonecznika, orzechach laskowych, pistacjowych i migdałach.
Aby zwiększyć wykorzystanie żelaza zawartego w produktach, wykorzystaj w posiłkach produkty bogate w witaminę C (np. papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki, cytrusy, aronia oraz soki owocowe, zwłaszcza pomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki). W obecności witaminy C żelazo wchłania się lepiej.
Na stan paznokci wpływ mają także cynk, magnez, wapń i jod. Kiedy w diecie brakuje tych pierwiastków paznokcie stają się kruche, łamliwe i mogą się rozdwajać.
Bogate w cynk są: sery, mięso, żółtko jaja, kasze: gryczana i jaglana, pieczywo pełnoziarniste i z ziarnami, płatki owsiane, pszenne, żytnie, buraki, nasiona roślin strączkowych, migdały, orzechy pistacjowe, laskowe, włoskie, pestki dyni i słonecznika.
Magnez znajdziesz w: kaszach, pełnoziarnistym pieczywie, serach, płatkach owsianych, pszennych, żytnich, otrębach i zarodkach pszennych, nasionach roślin strączkowych, natce pietruszki, owocach suszonych (banany, daktyle, morele, jabłka), migdałach, orzechach arachidowych, pistacjowych, laskowych, włoskich, pestkach dyni i słonecznika.
Wapnia dostarczysz wprowadzając do diety: mleko i jego przetwory, pełnoziarniste pieczywo, nasiona roślin strączkowych, jarmuż i inne warzywa kapustne, suszone morele i figi, migdały, orzechy laskowe i pistacjowe, nasiona dyni i słonecznika.
Ryby morskie, sól, warzywa i owoce to produkty, dzięki którym Twój organizm otrzyma właściwe ilości jodu.
Marusiu, nie zapominaj też o żywności wzbogacanej w w/w pierwiastki, np. płatki śniadaniowe, produkty mleczne.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
11
nie związana/y ze służbą zdrowia

Serdecznie dziękuję, Pani Aniu, to mi dało do myślenia. Jak zwykle - my, kobiety i żelazo...

Posty:
240
dietetyk

Niestety, musimy przykładać większą uwagę do żelaza niż mężczyźni;)
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
59
nie związana/y ze służbą zdrowia

A ja słyszałam że
paznokcie z poprzecznymi bruzdami mogą być następstwem przebytych infekcji (np. ciężkiej grypy), zatruć, operacji czy kryzysów psychicznych;
paznokcie z bruzdami podłużnymi są częstą oznaką zaburzeń w układzie trawiennym, które może zniwelować dieta bogata w błonnik;
jeśli to nie pomaga, podłożem może być zapalenie trzustki wymagające interwencji lekarskiej;
Czasami tak niespecyficzne objawy są pierwszymi znakami naszego organizmu że coś jest nietak. Może warto zrobić kontrolnie podstawowe badania.


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT