Poszukam informacji na ten temat i postaram się wkrótce coś odpowiedzieć :)
heh, widzę, że dyskusja umarła. Czyżby nie było odpowiedzi na to pytanie? Nie od dziś wiadomo, że lepiej jest gotować albo robić na parze. Oczwiście traci to dobry smak (smażone to jednak smażone), ale jest zdrowsze. Szczególnie osobom w starszym wieku, z nadciśnieniem i innymi chorobami, odradza się spożywanie ciężkostrawnych, smażonych potraw. Wiele osób też skarży się na złe samopoczucie i ociężałość po zjedzeniu smażonych potraw.
Myślę, że powinniśmy tutaj zachować złotą zasadę umiaru. Nie przesadzać z żadnym z typów przygotowania (naturalnie lepiej więcej jeść gotowanego niż smażonego).
Ja na przykład lubię pierś z kurczaka na parze. Musi być ona jednak dobrze przygotowana. Robi się to jakoś tak, że bierzemy pierś (przygotowujemy jako zwykle, mycie , mniejsze kawałki). Trochę przyprawiamy ziołami typu tymianek majeranek (na oko). A potem wrzucamy do specjalnego garnka do gotowania na parze na jakieś 40-45 minut. Można do tego dodać warzywa (ale tak po 20 minutach gotowania już). Naprawdę lekkie. Polecam. Poza tym przepis prosty.
Hej,
zwykle jadam mięso gotowane na parze, nie tylko kurczaka, ale każde, podobnie ryby, choć ryby raczej pieczone w folii.
Wydaje mi się, że nie potrzeba aż 40 min. do przygotowania mięsa na parze, ale może to dlatego, że zawsze najpierw gotuję wodę a potem dopiero wkładam mięso.
Można wykorzystać specjalny garnek, albo wkładkę do gotowania na parze, można ją kupić w każdym sklepie.
Polecam taki sposób przygotowania potraw, choć na pewno wiele osób musiałoby przyzwyczaić się do odmiennego smaku tak przygotowanych potraw.
Też mi się zdaje, że 40 minut to za dużo trzeba robić az będzie gotowe.
a podobno zdrowsze od smażenia jest grilowanie, a do tego wydaje mi się ze smaczniejsze.
o korzyściach gotowania na parze dodała jedna z użytkowniczek bardzo ciekawe argumenty, wklejam (może to przekona niektórych do rezygnacji z smażenia czy pieczenia na tłuszczu)
http://www.ochoroba.pl/2384-parowar-zalety-tego-typu-gotowania
http://www.ochoroba.pl/2390-gotowanie-na-parze-%E2%80%93-dobre-rady-jak-korzystania-z-parowara
odkąd mała jada z nami, to wszyscy muszą jeść mięsko gotowane na parze:)
i nikt nie narzeka:)
A to świetny przepis mięska na parze, oczywiście la dzicka można wybrać nieco łagodniejszą wersję http://www.ochoroba.pl/2392-udka-kurczaka-po-hiszpansku-z-serii-gotowanie-w-parowarze
A to świetny przepis mięska na parze, oczywiście la dzicka można wybrać nieco łagodniejszą wersję http://www.ochoroba.pl/2392-udka-kurczaka-po-hiszpansku-z-serii-gotowanie-w-parowarze
Często z rodziną, zwłaszcza latem urządzamy grilla. Ostatnio cały czas dręczy mnie pytanie. Czy dziecko w wieku przedszkolnym może jeść potrawy z grilla?
O tym, że smażone jest niezdrowe to wiadomo. Ale zastanawiam się co jest lepsze, pieczone czy gotowane? A może ktoś mięso przygotowywał na parze?
Jak znacie jakieś ciekawe przepisy, albo macie tu swoje zdanie, to ja chętnie bym o tym podyskutowała ;)
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej