Wydaje mi się, że takie pieczywo musi być nafaszerowane konserwantami. Może lepiej kupować chrupkie?
Ja jestem zwolenniczką świeżego pieczywa, ale w pracy mam wase albo wafle ryżowe.
Kurcze, myślicie że takie pieczywa dobrych firm również są nafaszerowane konserwantami?
Ja kiedyś zakupiłam synkowi takie bułeczki maślane (8sztuk, zafoliowane). WYglądały apetycznie, ale miały w sobie bardzo dużo sztuczności. I data spożycia jakaś dziwnie odległa;)
Niestety pieczywo paczkowane nie jest zdrowe. Najczęściej zawiera konserwanty- w tym kwas propionowy, który może powodować nawet raka przewodu pokarmowego. Dlatego też zalecałabym rezygnację z kupowania pakowanego pieczywa, chyba że mamy pewność, że nie zawiera konserwantów.
A jak to jest z pieczywem tostowym? Też jest niezdrowe?
Jestem w ciąży i mimo tego, że to końcówka to nadal mam mdłości i zjedzenie takiego tosta jest łatwiejsze niż zwykłej kanapki...
Katie: niestety pieczywo tostowe nie jest polecane w diecie kobiety w ciąży. Zazwyczaj zawiera konserwanty, substancje polepszające smak i zapach, ulepszacze. Poza tym ma dużo kalorii i praktycznie nie zawiera błonnika. Tosty możesz robić również z chleba pełnoziarnistego- są równie smaczne.
Polecam ci lekturę wątku o porannych mdłościach u kobiet w ciąży:
http://ochoroba.pl/grupy/poranne-mdlosci-u-narzeczonej-co-na-sniadanie
Kurczę, szkoda:( To przerzucimy się na pełnoziarniste.
Dziękuję za odpowiedź i linka.
Pozdrawiam
Kasia
A co z pieczywem typu Wasa?
Pani Moniko,
czy to prawda, że nie każde pieczywo wyglądające na ciemne jest zdrowe? słyszałam że niektóre są barwione karmelem. Czy to prawda?jak je rozpoznać?
Słuchajcie, próbuję się dowiedzieć, czy paczkowane pieczywo jest zdrowe?? Chodzi mi głównie o razowe pieczywo, które termin spożycia ma około 3-4 tygodni. Wygodnie mi takie trzymac w pracy, ale zalezy mi jednocześnie aby jeść zdrowo.
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej