Ja tez nie lubię smaku oleju lnainego. Radzę sobie z tym tak, że dodaje do 2 łyżek oleju 2 łyżki wody i sos sałatkowy w proszku. Wtedy kompletnie nie czuć smaku oleju:)
Możesz polewać łyżeczką oleju gotowane warzywa, wtedy też nie czuć smaku. Albo dodaj odrobinę do ryżu.
Ja ostatnio czytałam, że ktoś zrobił majonez domowy z oleju lnianego:)
Moja mama daje łyżeczkę oleju lnianego lub oliwy do sera twarogowego i dodaje jakieś ulubione warzywka.
Ja stosuje oliwe zamiat masła:) bagietka, łyżeczka oliwy, pieczona pierś z indyka, pomdor i zioła. Boskie:)
Takie oleje można dawać wszędzie gdzie do tej pory używałaś masła, śmietany itd. Świetny pomysł dała Jenny, próbowałam, naprawdę smaczne:)
Osobście oleje zawse dodaje do sałatek, kóry spozywqam mnóstwo. A do tego są różnego rodzaju zestawy ziół np. sos koperkowy itd i suruweczka do obiadku jak znalazł.
Ale chyba i tak nic nie zastąpi kapusty kiszonej z marchewka cebulką i troszkę oleju.. mniam:)
Witam!
Ostatnio pomyslalam, że spożywam za mało tłuszczów roślinnych i kupiłam sobie oliwę i olej lniany. Tylko jest jeden problem - jak dla mnie ten olej lniany jest paskudny.Moja ciocia poradziła mi, ze lepiej nalać go na łyżeczkę jak syrop i po prostu połknąć. A ja zastanawiam sie czy można go dodać do jakiś potraw, żeby zniwelować smak oleju? Gdzie jeszcze można dodawać tłuszcze roślinne?
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej