17.07.2019 Dziś imieniny Aleksego, Bogdana, Martyny


Nietolerancja laktozy



Posty:
42

Mój mąż, nie może jeść niczego, co zawiera mleko, bo zawsze potem ma rewelacje żąłądkowe. Znajoma powiedziała mi, że jest coś takiego jak nietolerancja laktozy, podejrzewam, że mój Andrzej, może ją mieć. Chciałabym się dowiedzieć coś więcej na ten temat, czy mleko naprawdę może mu poważnie zaszkodzić?


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
36
0

Witaj Krysiu,
W poniedziałek na pewno zostanie udzielona Ci odpowiedz. Jeżeli możesz, podaj więcej szczegółów, aby pomóc naszym specjalistkom w sposób najbardziej merytoryczny odpowiedzieć Ci na pytanie.

Posty:
42
nie związana/y ze służbą zdrowia

Chodzi o to, że jak wypije szklankę mleka to zaraz biega do łazienki.Ostatnio chyba mu się nawet pogorszyło bo nie chce jeść ani swojej ulubionej karpatki, ani nawet lodów.Mówi, że nie będzie jadł, bo potem brzuch go boli.Zaczynam się o niego martwić.Inna sprawa, że słyszałam, że mleko trzeba pić, zwłaszcza w jego wieku, żeby kości były zdrowe. Krysia70

Posty:
322
dietetyk

Witam,
nietolerancja laktozy jest chorobą wynikającą z niedoboru tzw. enzymu laktazy który za zadanie ma rozkładać laktozę- cukier zawarty w mleku. Istotą tej choroby jest właśnie brak tego enzymu co powoduje, że po spożyciu głównie mleka wystąpienie wzdęć i biegunek.
W przypadku występowania takich objawów po spożyciu mleka najprostszym rozwiązaniem jest rezygnacja z mleka słodkiego (bo tylko taka postać mleka ma laktozę). Natomiast można w większości przypadków bez ujemnych konsekwencji włączyć do swoich posiłków przetwory mleczne, takie jak mleczne napoje fermentowane, sery twarogowe itd. Jest to możliwe dzięki temu, że w tych produktach laktoza jest w przeważającej ilości bakteryjnie rozkładana na związki pochodne, które nie powodują wielu zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego.
Można również zażywać specjalne preparaty tego enzymu dostępne w aptekach, np. Lactosanol, które powinny być wypijane razem z mlekiem.
Osoby, które nie mogą pić mleka, mogą go zastępować innymi produktami równie bogatymi w wapń. Jego źródłem powinny być mleczne napoje fermentowane,sery twarogowe, warzywa zielone i warzywa strączkowe oraz sardynki czy też śledzie.
W przypadku nie ustąpienia objawów po wyeliminowaniu tylko mleka proszę zgłosić się do dietetyka po poradę. Zapewne będzie potrzeba wyeliminowania wszystkich produktów zawierających laktozę.
Pozrawiam

Posty:
44
0

Skoro nie ma bezpośredniego zagrożenia zdrowia przy braku tolerancji laktozy, to ja bym zaryzykował i jadł lody. Z biegunką można żyć :)

Posty:
42
nie związana/y ze służbą zdrowia

Dziękuję bardzo za poradę. Chciałam jeszcze zapytać, czy te jogurty zawierające bakterie będą dla niego dobre? po co dodawać bakterie do jogurtu? Krysia70

Posty:
322
dietetyk

Biegunka i wzdęcia występujące po spożyciu mleka ( a lody głównie składają się z mleka)chyba nie należą do zbyt przyjemnych objawów zwłaszcza jeśli np. człowiek pracuje zawodowo i podczas pracy musi co chwilkę wychodzić do toalety. Dodatkowo długotrwałe biegunki mogą doprowadzić do odwodnienia co może stanowić zagrożenie życia.

Posty:
240
dietetyk

Witam,
rozumiem, że ma Pani na myśli jogurty z dodatkiem bakterii probiotycznych.
Szczepy bakterii dodane do żywności mają za zadanie zasiedlić jelita, gdzie hamują rozwój innych, szkodliwych dla nas drobnoustrojów. Różnią się one działaniem w zależności od szczepu - mogą zapobiegać biegunkom (np. podczas kuracji antybiotykami, poprawiać odporność organizmu lub łagodzić objawy nietolerancji laktozy.
Informację o działaniu konkretnego szczepu na pewno znajdzie Pani na opakowaniu danego produktu - producenci chętnie podkreślają ich pozytywne właściwości.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
44
0

można się "dowadniać". Krysia70 sobie chyba jaja robi z tymi bakteriami !!! :DDD Bakterie są dodawane po to żeby ludzie chorowali, a wielkie koncerny farmaceutyczne mogły na tym zarabiać. Skorzystają też na tym portale internetowe na których ludzie będą się zastanawiać po co bakterie w jogurcie.

Posty:
322
dietetyk

Jak najbardziej jogurty z zawartością dobroczynnych bakterii z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Streptococcus będą wskazane. Informacja o tym, jakiego ich rodzaju użyto do wytworzenia jogurtu, powinna się znaleźć na opakowaniu. Bakterie jogurtowe oddziałują korzystnie na równowagę ludzkiej mikroflory jelitowej.Bakterie jogurtowe wpływają ponadto na poprawę procesów trawienia ? regularne spożycie bakterii jogurtowych może poprawić przyswajalność laktozy. Przy czym sugerowałabym wybór jogurtów naturalnych a nie owocowych. Oczywiście korzystne będą także kefiry i maślanki.

Posty:
26
Nie jestem związany z branżą medyczną

No nie byłbym taki pewien, że z biegunką można żyć. Mój kumpel ma nietolerancję laktozy- na wakacjach zjadł sobie gofra ze śmietaną i hmmm powiedzmy, że po tym plaża to nie było miejsce, w którym spędził najwięcej czasu;-)Biedaka trzymało kilka dni, był bardzo osłabiony i w sumie stracił większą część wyjazdu, więc nie zgodzę się, że u osób z nietolerancją laktozy pozwolenie sobie na lody itp raz na jakiś czas to dobry pomysł;-)


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT