Sama mrożę chleb i bułki...albo wrzucam czerstwe pieczywo do mikrofalówki. Smakuje jak świeże, ale nie zastanawiałam się nigdy czy jest równie wartościowe. Ciekawe...
Ja nigdy nie słyszałam, że można mrozić pieczywo. Czy przypadkiem nie ma ono przykrego zapachu? Ja jestem bardzo wyczulona na dziwne zapachy i właśnie w zamrażarce panuje taka dziwna woń. Bałabym się, że przechodzi ona również do pieczywa.
Zamrażanie pieczywa jest bardzo efektywnym sposobem na powstrzymanie czerstwienia. Proces czerstwienia zachodzi najszybciej w temperaturach bliskich 0 st.C, natomiast przechowywanie pieczywa w temperaturze ok. -15 st. C. Takie pieczywo można spokojnie przechowywać w lodówce kilka miesięcy bez zmian jego właściwości.
Pozdrawiam
Monika Gibniewska
W sumie po co zamrażać pieczywo, skoro można pójść do piekarenki i kupić świeże:) A pewnie podczas zamrażania tak jak mówiła Renata pieczywo pewnie przechodzi specyficznym zapachem zamrażarki..
Niestety nie każdy ma czas na poranne bieganie do piekarni. Stąd jeśli żadne wartości pieczywka nie umykają, to warto taki patent wykorzystać.
No pewnie:) ja mam to szczęście, że narzeczony biega rano po świeże pieczywko:) ale kiedy wyjeżdża na dłużej to też stosuje patent z zamrażaniem pieczywa, bo jestem zbyt leniwa, żeby skoczyć do sklepu;-)
Moja sąsiadka zamraża pieczywo. Jest przekonana, że po odmrożeniu jest ono tak świeże jak przed zamrożeniem. Upiera się też, że nie zanikają żadne wartości.
Byłby to dla mnie zbawienny sposób, bo moje dziecko preferuje świeże pieczywo. Prosze o radę
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej