Sosy pudliszki są bez konserwantów. Tak mówią w reklamie, ale szczerze mówiąc nie wczytywałam się w skład...
Z ciekawości sprawdziłam Pudliszki:
Sos do spaghetti po bolońsku
Opakowanie: słoik 500g
Skład: pomidory (109 g pomidorów/ 100 g produktu), warzywa (cebula,
seler, marchew), cukier, skrobia modyfikowana, olej roślinny, sól,,
jarzynka [warzywa suszone (marchew, pietruszka, pasternak), substancja
wzmacniająca smak - glutaminian sodu, cukier, sól], czosnek, przyprawy,
aromat, ekstrakt warzywny.
Mają glutaminian sodu, który nie jest konserwantem ale może być szkodliwy.
Sosy Łowicz:
Skład:
warzywa (pomidory 25%, cebula 8%, papryka czerwona 6,5%, papryka
zielona 6,5%), woda, koncentrat pomidorowy, syrop glukozowo-fruktozowy,
cukier, przecier jabłkowy, substancje zagęszczający: skrobia
kukurydziana, E 1422, guma guar, sól, regulator kwasowości: ocet,
naturalne przyprawy i ekstrakty ziół, aromaty identyczne z naturalnymi
Ten z kolei ma sporo zagęstników, więc nie wiem czy nie jest szkodliwy...
Uncle Bens sos słodko-kwaśny ananasowy
woda, pomidory, cukier, ananas, ocet, zielona papryka, marchewka,
czerwona papryka, seler, zmodyfikowana skrobia kukurydziana, pędy
bambusa, cebula, śól. barwnik (ekstrakt z papryki), przyprawy, aromat
ten ma chyba niezły skład...
Czy są jakieś dostępne w sklepach gotowe sosy bez konserwantów? Podobno powinno spożywać się sosy bez konserwantów, ale wydaje mi się, że te wszystkie sosy w sklepach nie spełniają tego warunku.
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej