17.11.2019 Dziś imieniny Grzegorza, Salomei, Walerii


Gotowanie na parze



Posty:
59

W sumie nigdy nie próbowałam tego typu techniki kulinarnej. Mój mąż ma wrzody, więc dobrze by było wprowadzić do jego diety, potrawy przygotowywane na parze a nie smażone. Choć to będzie ciężka przeprawa z zmianą smaku z moim mężem, to jeszcze sama nie wiem jak się zabrać za to gotowanie na parze. Będę wdzięczna za wszelkiego rodzaju porady.


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
88
nie związana/y ze służbą zdrowia

Chyba najlepiej zacząć od kupna parowaru. Jeśli to dla Ciebie za duży wydatek, wystarczy też specjalny garnek, dużo tańszy niż parowar.

Posty:
29
nie związana/y ze służbą zdrowia

Na parze możesz z powodzeniem gotować większość warzyw, jedynie z wyjątkiem liściastych czy pomidorów. Doskonale smakują ziemniaki, marchew, brokuły, kalafior czy fasolka szparagowa.
Do tego warzywa nie wymagają intensywnego przyprawiania bo zachowują wyrazisty smak i zapach, a także kolor, co z pewnością zachęca do jedzenia.
Gotować na parze możesz także owoce, mięso ? drób, ryby oraz owoce morza.
Za jednym razem przygotujesz cały obiad z ryżem, kaszą czy kus-kusem, mięskiem i warzywami. Zdrowy, mało tłusty i pożywny posiłek, a do tego jaka oszczędność czasu:)

Posty:
28
nie związana/y ze służbą zdrowia

Jeśli nie masz parowaru czy też szybkowaru to na początek z pewnością wystarczy Ci zwykły garnek, do którego wkładamy specjalny metalowy koszyczek, może też być bambusowy.
Istotne jest także by składniki umieszczać w tym koszyczku na liściach sałaty czy kapusty pekińskiej, dzięki czemu nie będą przywierały do naczynia.

Posty:
59
nie związana/y ze służbą zdrowia

A jak to jest z przyprawianiem? bo mój mąż z pewnością nie lubi mdłego, bez smaku jedzenia.

Posty:
142
nie związana/y ze służbą zdrowia

Przyprawiać zawsze należy przed gotowaniem i najlepiej posypać potrawę przyprami korzennymi lub ziołami. W przypadku ryby przed przygotowaniem ich dobrze jest skropić sokiem z cytryny. Nigdy natomiast nie należy solić gotowanych na parze produktów ? można dodoać odrobinę soli dopiero na talerzu.
Do gotującej się wody można także dolać odrobinę białego, wytrawnego wina, które wniesie dodatkowe walory smakowe.

Posty:
85
nie związana/y ze służbą zdrowia

Gotowanie na parze to najlepszy sposób n zachowanie witamin i składników mineralnych w potrawach. Więc tradycyjne gotowanie warzyw schodzi już do lamusa:)

Posty:
322
dietetyk

Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania potraw. Pozwala zachować maksimum witamin i składników mineralnych. Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników przechodzi bowiem do wody, którą wylewamy.
Szacuje się, że straty witamin i minerałów sięgają średnio 40 proc. Najbardziej podatne na zniszczenia są witaminy rozpuszczalne w wodzie ? C (długotrwałe gotowanie powoduje zniszczenie nawet do 70 proc. tej witaminy) i z grupy B. Woda przejmuje też nieco rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A i E. Straty witamin następują nawet podczas krótkiego gotowania, czyli blanszowania!
Gdy gotujemy na parze, nie dodajemy tłuszczu, a także nie solimy (jeśli już, to minimalnie), para wydobywa bowiem zawartą w produktach sól. Gotowanie na parze jest rewelacyjną technika kulinarną dla osób z nadciśnienie, u których podaż soli powinna być ograniczona.

Posty:
142
nie związana/y ze służbą zdrowia

Urszulo, zaglądnij także do tych artykułów - o zaletach i poradach, jak korzystać z parowaru.
http://www.ochoroba.pl/2390-gotowanie-na-parze-%E2%80%93-dobre-rady-jak-korzystania-z-parowara
http://www.ochoroba.pl/2384-parowar-zalety-tego-typu-gotowania

Posty:
21
nie związana/y ze służbą zdrowia

Muszę powiedzieć, że trzeba dłużej poczekać na obiad gotując go na parze, ale smak jest wyśmienity, opłaca się zainwestować w taki parowar i przerzucić na gotowanie właśnie na parze. Pomijając jak już nadmieniłam smak, efekty widać w wyglądzie mi dzieki takiej diecie bardzo poprawiła się skóra, miałam problemy z cerą i właśnie dermatolog mnie do tego namówiła. Efekty widać było naprawdę szybko, a i samopoczucie jest lepsze bo jem więcej warzyw.

Posty:
53
nie związana/y ze służbą zdrowia

Gotowanie na parze jest też z pewnością najbardziej polecaną techniką kulinarną w diecie odchudzającej. Więc jak widać same korzyści z gotowania na parze:)


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT