Renato,
W celu wzmocnienia włosów i zapobiegnięciu ich dalszemu wypadaniu polecam wypróbowanie ziołowych preparatów opartych na surowcach bogatych w krzem ? skrzyp polny, pokrzywa, morszczyn, bambus. Należy jednak pamiętać, że widocznego efektu takiej kuracji możemy się spodziewać po upływie 2-3 miesięcy.
Przy wypadaniu włosów, istotne wydaje się także pobudzenie krążenia skóry głowy, dzięki czemu do mieszków włosowych dociera więcej substancji odżywczych. Osiągnąć można to np. poprzez stosowanie płukanek ziołowych opartych na naparze z liści rozmarynu. Tego typu zabiegi nie są jednak wskazane, jeśli masz farbowane włosy (rozmaryn przyciemnia naturalny kolor, w wypadku włosów farbowanych ? efekt jest trudny do przewidzenia).
Jeśli wypadanie włosów utrzymuje się już od dłuższego czasu, doradzałabym konsultację z lekarzem, np. dermatologiem.
ja polecam stosowanie nafty kosmetycznej z olejem rycynowym (trzeba się tylko póxniej namęczyć, zeby to dobrze zmyć szamponem;)
Renato,
na stan włosów wpływa kilka składników pokarmowych i dostarczenie ich w odpowiednich proporcjach może pomóc Tobie uporać się z problemem.
Wypadające włosy są jednym z pierwszych objawów, ze Twojemu organizmowi brakuje niektórych związków, warto więc zwrócić uwagę również na to, czy występują jakieś inne dolegliwości.
Poniżej wymienię składniki pokarmowe mające wpływ na kondycję naszych włosów, a w nawiasie umieszczę produkty spożywcze, w których możesz je znaleźć:
*białko - jest głównym składnikiem włosów (mięso, jaja, ryby, produkty zbożowe, rośliny strączkowe)
*NNKT, czyli niezbędne kwasy tłuszczowe z rodzin omega-3 i omega-6 (ryby, zwłaszcza morskie, orzechy, pestki dyni, awokado, oleje roślinne)
*witaminy:
-z grupy B (mleko i jego przetwory, żółtka jaj, drożdże, pełnoziarniste pieczywo, otręby, zielone warzywa liściaste, pestki słonecznika)
- witamina A i beta karoten (zielone, żółte i pomarańczowe owoce i warzywa, ziemniaki, natka pietruszki, wątroba, masło)
- witamina E (żółtka jaj, awokado, nasiona sezamu, migdały, brązowy ryż, ciemnozielone warzywa, pełnoziarniste pieczywo, oleje i tłuszcze roślinne)
*składniki mineralne
- żelazo (czerwone mięso, zielone warzywa liściaste, fasola, suszone owoce, np. morele, produkty wzbogacane w ten pierwiastek)
- cynk (migdały, brązowy ryż, owoce morza, drób, ryby, kasze)
Renato, pamiętaj, że uzupełnianie niedoborów pokarmowych musi potrwać pewien czas, efekty powinnaś zauważyć po kilku tygodniach.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk
Przy okazji chciałabym zwrócić uwagę, że długotrwała suplementacja krzemu preparatami bazującymi na skrzypie polnym może prowadzić do niedoboru witaminy B1, dlatego warto sprawdzić czy wybrany przez nas ekstrakt jest dodatkowo wzbogacony w ten związek.
Mi w zasadzie bardziej wypadają włosy na wiosnę, w sumie wtedy dookoła siebie pozostawiam swoje piórka. Ale się tym nie przejmuje bo mam tych włosów pod dostatkiem. Czasami się śmieje, że po prostu "linieje" jak zwierzę po zimie.
Niezależnie od wypowiedzi Urszuuli - wypadanie włosów w okresie przesilenia wiosennego i letniego jest dosyć powszechną dolegliwością.
Jeśli jednak pojawiają się dodatkowe objawy, jak np. uczucie przemęczenia, słabości, omdlenia, senność zachęcam do kontaktu z lekarzem - powyższe symptomy mogą świadczyć o anemii.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk
No tak wiosenne wypadanie włosów - myślałam że tylko ja mam taki problem. W sumie stosowałam wiele różnych masek i innych preparatów i nie koniecznie one pomagały. Teraz w tym okresie łykam witaminki i zajadam się pojawiającymi się na rynku świeżymi warzywami i myślę, że przechodzę ten okres nieco łagodniej.
Witam,
mam problem w postaci bardzo wypadających włosów. Czy są jakieś specjalne diety na ich wzmocnienie? Co powinnam jeść aby zwalczyć tę przypadłość?
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej