24.03.2019 Dziś imieniny Gabrieli, Marka, Seweryna


Czy wino może wywołać raka?



Posty:
119

Przeczytałam dziś artykuł o szkodliwości wina i możliwości zachorowania na raka. Bardzo mnie to zaniepokoiło i zaskoczyło, ponieważ zawsze sądziłam, że wino jest wręcz zalecane, a jedna czy dwie lampki nikomu nie zaszkodzą. Co więcej, czytałam kiedyś, że czerwone wino obniża cholesterol we krwi, a więc dla pewnej grupy może być nawet pomocne.
Gdzie leży więc prawda?
Link do artykułu: http://portalwiedzy.onet.pl/4868,11125,1569135,1,czasopisma.html


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
91
nie związana/y ze służbą zdrowia

zapewne pośrodku;)
kardiolog powiedział kiedyś mojemu tacie, że wprawdzie wino działa pozytywnie na układ krwionośny, ale lekarze nie powinni tego mówić pacjentom
dlaczego?
Polacy odbiorą taka informację jako przyzwolenie na picie i zapewne nie ograniczą się do dwóch lampek wina i nie da się im przetłumaczyć, że im więcej alkoholu, to wcale nie lepiej
to chyba smutna prawda...

Posty:
136
nie związana/y ze służbą zdrowia

zwróćcie też uwagę na to, że w innych krajach (i nieco innych kręgach kulturowych) alkohol pija się z zachowaniem pewnych norm
powiedzmy wino - ładne kieliszki, alkohol jest elementem posiłku, dobrej zabawy, przyjemnej atmosfery, gorących dyskusji
wystarczy spojrzeć na Francuzów, Włochów, oni się cieszą samym smakiem i wszystkim co się wiąże z winem
a u nas pija się piwo (nie jedno, oczywiście, a brzuchy panom rosną na potęgę!) i wódkę (połknij szybko, bo smak okropny)
w naszej kulturze alkohol często nie jest przyjemnością samą w sobie, ale środkiem do tego, żeby się upić - bo na trzeźwo bawić się przecież nie można
i to mnie martwi najbardziej

Posty:
52
psycholog

Alkohol etylowy, który sprawia, że w krótkim czasie po zażyciu może zmienić stan psychiczny człowieka, znajduje się we wszystkich popularnych alkoholach. Stanowi od 5-7% zawartości kufla piwa, od 10-13% zawartości lampki wina i 40% kieliszka wódki. Z takiego punktu widzenia każdy alkohol wpływa na nasz organizm. Szkodliwe jest utrzymywanie stałych dawek - czyli picie alkoholu codziennie - nawet w małych ilościach - może doprowadzić do uzależnienia.

Posty:
119
nie związana/y ze służbą zdrowia

No tak, wiadomo że nadużywanie alkoholu jest szkodliwe. Stałe dawki na pewno też szkodzą. Wydawało mi się jednak, że wino jest najbezpieczniejszym z alkoholi.

Posty:
240
dietetyk

Witam,
rozumiem, że wspomniany wcześniej artykuł wzbudził kontrowersje - wpływ alkoholu na nasz organizm często jest niedoceniany.
Wprawdzie często mówi się o negatywnych skutkach jego nadużywania, ale i tak w powszechnej opinii "kilka piwek nie zaszkodzi", a osoby odmawiające konsumpcji alkoholu stają się wręcz "podejrzane" dla innych uczestników spotkania ;)
Udowodniono, że wino może wpływać korzystnie na stan układu krążenia, gdyż posiada składniki o działaniu przeciwutleniającym, np. resweratrol Warto pamiętać, że resweratrol jest obecny nie tylko w winie, ale również w skórce wielu owoców, m.in. czerwonych winogron, czarnej porzeczki a także w orzeszkach ziemnych.
Jest oczywiste, że wino zawiera etanol (alkohol) i z tego powodu zaleca się, by nie wypijać go więcej niż 2 lampki (mężczyźni) lub 1 lampkę (kobiety).
Podkreślam, że nie oznacza to, iż zalecane jest codzienne spożywanie alkoholu, nawet wina.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
142
nie związana/y ze służbą zdrowia

Marta o innych właściwościach wina czerwonego możesz przeczytać w temacie "czerwone wino" http://www.ochoroba.pl/grupy/czerwone-wino

Posty:
91
nie związana/y ze służbą zdrowia

czy białe wino ma takie same właściwości jak czerwone?

Posty:
240
dietetyk

Witam,
w poprzednim poście wspomniałam o resweratrolu, czyli składniku czerwonego wina.
W winie białym tego składnika jest kilkakrotnie mniej, a wynika to z technologii otrzymywania wina.
Aby powstało wino czerwone fermentacji poddaje się zarówno zmiażdżone owoce, uzyskany sok, jak i nasiona oraz skórki owoców (a to w nich właśnie znajduje się reswratrol).
W przypadku wina białego oddziela się sok od zmiażdżonych owoców i ich skórki nie są poddawane fermentacji, bo proces ten obejmuje tylko sok.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
136
nie związana/y ze służbą zdrowia

Do jakich potraw podawać wino czerwone, a do jakich białe?
Zawsze mam z tym problem:(

Posty:
119
nie związana/y ze służbą zdrowia

Pani Aniu,
czy to oznacza w takim razie, że czerwone wino jest zdrowsze w stosunku do białego? Przynajmniej w odniesieniu do układu krwionośnego?


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT