Ziemniaki zawierają około 80 kalorii w 100 gramach, czyli prawie dwa razy mniej niż chleb. Bogate są w skrobie, błonnik, dostarczają też znacznych ilości witaminy C oraz potasu.
Ich wadą z pewnością jest fakt, że doskonale chłoną tłuszcz, w ten sposób polane masełkiem po ugotowaniu czy też usmażone w postaci frytki staja się bardzo kaloryczne i mogą się przyczynić do tzw. ?tuczenia? .
Z drugiej strony gotowane ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny, czyli węglowodany w nich zawarte są szybko trawione i przyswajane i w ten sposób szybko i na krótki czas podnoszą poziom glukozy we krwi. Dlatego w dietach odchudzających zamiast ziemniaków poleca się ryż brązowy, grube kasze, które będą miały lepszy efekt sycący. Niższy indeks glikemiczny będą miały ziemniaki gotowane w mundurkach, więc może to będzie rozwiązaniem:)
Myślę, że powinnaś wprowadzić trochę urozmaicenia i zastąpić ziemniaki raz na jakiś czas ryżem, kaszą lub makaronem. Wydaje mi się, że taka odmiana może być korzystna dla zdrowia i urody.
Jem i kasze i makarony i ryż:)
Chciałam tylko "poznać prawdę" o ziemniakach, bo różnie się o nich mówi
Ja z kolei słyszałam że ryż i kasze tuczą. Czy to prawda?
Ryż i kasze są doskonałym źródłem błonnika, który daje uczucie sytości. Po zjedzeniu porcji ryż brązowego będziemy dłużej syci, niż po spożyciu takiej samej ilości ziemniaków. Dodatkowo kasze są doskonałym źródłem witamin z grupy B i wielu składników mineralnych. Z pewnością nie należy dodawać do tych dodatków obiadowych tłuszczy i sosów, bo to głównie one są przyczyną powstającego mitu, że tego typu produkty tuczą:)
Oczywiście nasza dieta powinna być urozmaicona, więc dodatkiem węglowodanowym do naszych obiadów powinny być na przemian kasze, ryże czy też ziemniaki.
Chciałabym zapytać, co ma więcej błonnika: kasza, ryż czy ziemniaki?
Witaj Mamo Agi,
zawartość błonnika w produktach, o które pytasz zależy od ich gatunku.
Dla przykładu:
?100 g ryżu białego zawiera 2,4 g błonnika, a 100 g ryżu brązowego 8,7 g błonnika
?100 g kaszy jaglanej zawiera 3,2 g błonnika, a 100 g kaszy gryczanej 5,9 g błonnika
?100 g ziemniaków zawiera 1,5 g błonnika
(jednak ziemniaków zwykle zjada się więcej niż 100 g, standardowa porcja dla kobiety to ok. 250 g ziemniaków ? co odpowiada prawie 4 g błonnika)
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk
Wiele informacji na temat kasz, ryżu i makaronu znajdziecie w poniższym wątku:
http://www.ochoroba.pl/grupy/kasza-ryz-czy-makaron
Czy to prawda, że ziemniaki tuczą? Trudno mi wyobrazić sobie bez nich obiad, ale słyszałam takie opinie.
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej