Czarownico,
przechowywanie żywności ma bardzo duży wpływ na jej jakość.
Twoja znajoma ma rację - na niewłaściwie przechowywanych orzechach rozwijają się grzyby.
Szczególnie niebezpieczne dla człowieka są toksyny wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus (pleśnie), tzw. aflatoksyny. Przyczyniają się one do powstawania nowotworów nerek i wątroby.
Stąd też najlepiej kupować żywność w miejscach, gdzie jest ona właściwie przechowywana. Nie tylko na bazarach, ale również w sklepach zdarza się, że do produktów sprzedawanych na wagę mogą mieć dostęp owady lub gryzonie.
Należy więc kupować produkty, które zostały odpowiednio zabezpieczone przed szkodnikami oraz przechowywane we właściwych warunkach.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk
Warto też zwrócić uwagę na fakt, że przyprawy sprzedawane na bazarach są przechowywane w złych warunkach a także w złych opakowaniach.
Nie powinno się przechowywać ziół i przypraw w opakowaniach z folii, a niestety bardzo często właśnie w foliach są one sprzedawane na bazarach.
Dodatkowo wszystkie zioła i przyprawy powinno się przechowywać w miejscach suchych, w miarę chłodnych, z daleka od produktów mających, intensywny i przenikliwy zapach. A na bazarku wiadomo, przyprawy i zioła leżą obok siebie ich zapachy się mieszają i nagle okazuje się że dana przypraw czy zioła nie pachnie tak jak powinno, czyli nie nadaje pożądanych przez nas walorów smakowych. Dodatkowo na bazarkach sprzedawane są też przyprawy w deszczowe i wilgotne dni, co także wpływa niekorzystnie na ich właściwości fizykochemiczne.
Więc czasami warto wydać o kilka gorszy więcej na te produkty, ale mieć produkt o takiej jakości jaką oczekujemy:)
Staram się, aby w moim jadłospisie nie zabrakło ziaren słonecznika i dyni, a także orzechów. W kuchni wykorzystuję dużo przypraw. Najczęściej nabywam je po prostu w sklepach, ale czasami skuszę się i kupię coś na bazarze, przeważnie są to jakieś fistaszki. Ostatnio moja znajoma ostrzegła mnie, abym więcej tego nie robiła, bo takie bazarowe warunki przechowywania sprzyjają ponoć różnym grzybom. Czy miała rację? Czy mogą one być niebezpieczne dla zdrowia?
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej