12.10.2024 Dziś imieniny Krystyny, Maksa, Serafiny


Czy croisanty są zdrowe dla dzieci?



a23
Posty:
31

Jak w pytaniu powyżej. Nurtuje mnie to pytanie, ponieważ chętnie kupuję dzieciom w piekarni. Obawiam się jednak czy sa odpowiednia przekaska dla dzieciakow? (6 i 8 lat)


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
240
dietetyk

Witaj A23,
croissant nie jest najlepszym wyborem w przypadku dzieci.
Ciasto francuskie zawiera bardzo dużo tłuszczu, aby przygotować wspomniane rogaliki do 500 g mąki dodajemy aż 250 g masła (+ oczywiście jeszcze inne składniki).
Z powodu wysokiej zawartości tłuszczu ciasta francuskie są bardzo kaloryczne.
Dodatkowo moje wątpliwości związane są z technologią przygotowywania croissant w wielu piekarniach w Polsce - zamiast masła, często (ze względów ekonomicznych) używa się margaryny. To wiąże się z obecnością szkodliwych tłuszczów trans w produkcie.
Podsumowując - kiedy podajemy dziecku ciasta, najlepiej wybierać biszkoptowe lub drożdżowe, oczywiście w ograniczonych ilościach:)
Proszę uważać także na ciasta z kremami - mogą stać się przyczyną dolegliwości żołądkowych malucha, jeśli nie były odpowiednio przechowywane.
Nie ma jednak potrzeby całkowitej rezygnacji z croissant - jeśli dzieci je lubią, możne je częstować rogalikiem od czasu do czasu.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
165
nie związana/y ze służbą zdrowia

Według mnie dzieci nie powinno się przyzwyczajać do słodyczy. I nie wiem też czy dobrą techniką nie jest, nie prezentowanie im pewnych smaków. Tzn po co dzieciom dawać smakować wiele rodzajów słodyczy. Znając wiele różnych smaków będą człowieka zamęczać w sklepach, prosząc o kupno wielu rodzajów ciastek.
Zresztą nie wiem, może źle to pojmuje :)

Posty:
120
nie związana/y ze służbą zdrowia

Mario,
nie zgadzam się z Tobą! dlaczego mamy pozbawiać dzieci tej niewątpliwej przyjemności? dzieciństwo bez słodyczy?to straszne!
Zgodziłabym się, gdybyś zaproponował umiar, ale totalnie nic?to nie do przyjęcia.SADYZM.

Posty:
240
dietetyk

Pamiętajmy, że często najbardziej lubimy te potrawy, do których przyzwyczajono nas w dzieciństwie, pomijając oczywiście tzw. koszmarki, czyli te dania, których nie znosiliśmy od dziecka i do dziś ich unikamy.
Im więcej smaków i różnych ich połączeń pozna dziecko, tym większa szansa, że jego dieta będzie urozmaicona także w przyszłości.
Nie ma nic złego w tym, by maluch poznał smak słodki np. dzięki owocom, czy wybranym słodyczom, jednak niech będzie to dla niego jeden z wielu smaków, a nie jedyny jaki toleruje, bo i tak się zdarza.
Zachowajmy umiar, zadbajmy o to, żeby dziecko nie kojarzyło słodyczy ani z nagrodą (np. za dobre oceny) ani z karą (np. wyrzuty sumienia po zjedzeniu słodyczy, bo są w domu zabronione).
Może warto wzorem państw skandynawskich proponować dziecku słodycze raz w tygodniu? Pozostawiam te kwestię do rozważenia rodzicom.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
129
nie związana/y ze służbą zdrowia

Uważam podobnie - przyzwyczajenia w dzieciństwie rzutują na to, co jemy w dorosłości. My z Mężem staramy się ograniczać słodkości w diecie naszego synka. Może to lekki rygor, ale kiedyś wyjdzie mu to na zdrowie :-)


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT