21.01.2019 Dziś imieniny Agnieszki, Jarosława, Nory


Co to jest indeks glikemiczny?



Posty:
120

Chciałabym zapytać co to właściwie jest indeks glikemiczny i czy ma on coś wspólnego z kalorycznością? Słyszałam, że w zachowaniu smukłej linii najważniejszy jest umiar w stosowaniu produktów o wysokim indeksie...Jakie jedzonko ma niski a jakie wysoki indeks? i czy to rzeczywiście jest takie istotne?


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
136
nie związana/y ze służbą zdrowia

też o to pytałam:)
wszyscy o tym mówią, a nie wiadomo co znaczy IG
jak znajde linka, to zaraz Tobie podeślę

Posty:
136
nie związana/y ze służbą zdrowia

już mam:
http://www.ochoroba.pl/grupy/dieta-dla-osob-chorych-na-cukrzyce

Posty:
322
dietetyk

mamo agi, już pytałaś o indeks glikemiczny i jedna z naszych dietetyczek odpowiedziała na Twoje pytanie. W celu rozwiania wątpliwości przeklejam odpowiedź dotyczącą Indeksu glikemicznego
Indeks Glikemiczny to najprościej mówiąc stopień, w jakim spożycie danego produktu podnosi poziom glukozy we krwi.
Jeśli po zjedzeniu produktu cukier we krwi podnosi się szybko, to mówimy, że jego Indeks Glikemiczny (IG) jest wysoki.
Jeśli jednak poziom cukru we krwi wzrasta powoli, to Indeks glikemiczny danego produktu określamy jako niski.
Wysokość IG zależy od wielu czynników, np. sposobu przygotowania potrawy, zawartości błonnika, pozostałych składników posiłku.
Najlepiej będzie wytłumaczyć to na przykładzie.
Wspomniana przez Monikę marchew - surowa ma niższy IG niż gotowana.
Dlaczego tak jest?
Otóż strawienie surowej marchwi zajmuje nam więcej czasu, zawiera ona więcej błonnika niż gotowana - z tego powodu cukry z marchwi surowej uwalniają się wolniej i wolniej są przez nas wchłaniane.
Poziom glukozy we krwi wzrasta więc równie wolno i stopniowo.
Natomiast gotowana marchew zawiera błonnika mniej (jest on częściowo niszczony podczas gotowania), a jej cukry zostają szybko uwolnione i wchłonięte - nic więc dziwnego, że poziom glukozy we krwi także wzrasta szybko.
Pamiętajmy, ze produkty o niskim IG pozwalają dłużej utrzymać uczucie sytości, gdyż po ich spożyciu poziom glukozy nie tylko wzrasta wolniej, ale też wolniej opada.
Jest to istotne nie tylko dla cukrzyków, ale również osób stosujących diety redukujące masę ciała.

Posty:
322
dietetyk

Przykładowe zestaw produktów o niskim indeksie czyli poniżej 55
NISKI <55
Biszkopt 46
Brzoskwinie 29
Budyń 43
Cebula 15
Chleb pumpernikiel 40
Chleb żytni na zakwasie 55
Czekolada biała 44
Czekolada gorzka 22
Czekolada mleczna 49
Czereśnie 22
Czosnek 15
Fasola biała 40
Fasola biała, ugotowana 33 Fasola czarna 30
Fasola płaskostrąkowa 46
Figi suszone 35
Fruktoza 20
Grejpfrut 25
Groch gotowany 22
Groszek zielony 45
Gruszki 42
Jabłka 38
Jogurt naturalny 36
Jogurt czysty bez cukru 15
Jogurt 0% tłuszczu 27
Jogurt owocowy 36
Jabłka suszone 29
Kasza gryczana ugotowana 54
Kiełki fasoli Mung 25
Kiwi 52
Knedle ziemniaczane 52
Kukurydza słodka 53
Marchewka świeża 30
Mleko odtłuszczone 32
Mleko pełne 3% tłuszczu 27
Mleko zsiadłe 32
Morele suszone 30
Morele świeże 15
Orzechy 22
Orzeszki ziemne, solone, prażone 14
Pomarańcza 44
Pomidory 15
Ryba 38
Ryż brązowy (naturalny) gotowany 55
Soczewica z puszki 44
Soja 14
Soja z puszki 18
Sok ananasowy 46
Sok grejfrutowy 48
Sok jabłkowy 40
Sok pomarańczowy 52
Sok pomidorowy bez cukru 38
Sok z marchwi świeży 43
Śliwki 30
Truskawki 40
Winogrona 46
Wiśnie 25
Ziarna całe pszenicy 41
Ziarna całe żyta 34
Ziarno jęczmienia 25

Posty:
322
dietetyk

Średni 56-69
Ananas 59
Banan taki mniej dojrzały 59
Brzoskwinie z puszki w syropie 52
Buraki 65
Chleb pełnoziarnisty żytni 58
Chrupki kukurydziane 63
Ciasto francuskie 59
Coca Cola 63
Cukier rafinowany 68
Fanta 68
Groszek zielony z puszki 61
Herbatniki 57
Kasza manna 58
Kukurydza z puszki 55
Kus kus gotowany 65
Lody z pełnego mleka 61
Makaron 65
Mango 55
Melon 65
Mleko słodzone, zagęszczone 61
Otręby owsiane 55
Rodzynki 64
Ryż Basmati gotowany 60
Ziemniaki młode 57

Posty:
322
dietetyk

WYSOKI >70
Arbuz 75
Banany dojrzałe 72
Baton Mars 76
Chipsy 90
Chleb - Pieczywo francuskie 95
Chleb biały 95
Chleb pszenny 85
Chrupki pszenne 70
Daktyle suszone 103
Dynia 75
Fasola szparagowa 71
Frytki 95
Glukoza 100
Kasza jaglana, ugotowana 71
Kleik ryżowy 90
Marchewka długo gotowana 85 (np. z zupy)
Mąka kukurydziana 70
Miód 87
Płatki kukurydziane 84
Płatki owsiane błyskawiczne 85
Płatki ryżowe 80
Popcorn 72
Proso 70
Ryż biały gotowany 70
Rzepa 72
Ziemniaki gotowane 95
Ziemniaki pieczone 85
Ziemniaki puree 90

Posty:
136
nie związana/y ze służbą zdrowia

dokładnie to napisałam- że pytanie już padło i uzyskałam odpowiedx, dlatego wkleiłam link:)

Posty:
240
dietetyk

Madeleine,
wysokość IG nie jest odzwierciedleniem zawartości energii w potrawie, np. arbuz i baton Mars mają bardzo zbliżony IG (odpowiednio 75 i 76), jednak ilość energii jakiej dostarczają znacząco się różni.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
48
nie związana/y ze służbą zdrowia

O fajnie,ze tu są wymienione produkty, polecę je mojej bratowej bo ma ona jadać produkty o niskim i czasami o średnim IG, ponieważ zdiagnozowano u niej cukrzycę ciążową.


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT