Smakosze wiedzą, że zgaga może popsuć wieczór po kolacji złożonej z dobrze przyprawionych potraw.
Zgaga to piekący ból w dolnej części przełyku i za mostkiem. Ponieważ ból ten silnie promieniuje, nierzadko jest mylony z bólem wieńcowym. Przyczyną zgagi jest odbijanie (zarzucanie) do przełyku soku żołądkowego, zawierającego enzym - pepsynę i kwas solny, które uszkadzają delikatną błonę śluzową przełyku i prowadzą nierzadko do jego przewlekłego stanu zapalnego.
Takie odbijanie wiąże się też z niewydolnością mięśnia zwieracza dolnego przełyku, który normalnie działając nie pozwala na powrót treści żołądka do przełyku. Jedną z częstszych przyczyn osłabienia napięcia tego mięśnia bywa palenie tytoniu. Wystarczy niekiedy rzucić palenie, aby pozbyć się dolegliwości. Często też występowanie zgagi jest związane z chorobą refluksową przełyku.
Tym, co wywoływać może zgagę są zwykle: ostre przyprawy, tłuste pokarmy, kawa, napoje gazowane, soki z owoców cytrusowych, pomidory, czekolada, alkohol.
________________________________________________________________________________
Najprostszym sposobem łagodzenia zgagi jest spłukiwanie soku żołądkowego, który dotarł do przełyku przez picie niegazowanej wody. Taka woda nie powinna być zbyt zimna, ani zbyt gorąca. Warto pamiętać, że picie gazowanych i sztucznie barwionych napojów prowadzi do nasilenia zgagi.
Stosunkowo szybkie ustąpienie pieczenia w przełyku uzyskuje się po zastosowaniu leków zobojętniających kwas solny w żołądku, takich jakie stosuje się najczęściej w leczeniu choroby wrzodowej. Problem jednak w tym, że wielomiesięczne i wieloletnie używanie tych leków może niekorzystnie odbić się na zdrowiu.