Kawa oczami naukowców. Pomaga czy szkodzi? | Ochoroba.pl
25.03.2019 Dziś imieniny Bolka, Cezaryny, Marioli


Dieta

Kawa oczami naukowców. Pomaga czy szkodzi?

Kawę często pijemy w pośpiechu

W ostatnich latach mnożą się doniesienia naukowców dot. kawy, jednak wnioski z tych badań dla miłośników tego napoju nie są jednoznaczne i do końca czytelne. Postanowiliśmy przypomnieć najciekawsze z nich. 

Kawa a choleresterol

Część badań poświęconych oddziaływaniu kawy na organizm mówi o jej wpływie na podwyższenie poziomu cholesterolu, co może oznaczać, iż osoby z hipercholesterolemią powinny uważać z nadurzywaniem kawy. Czy tak jest w rzeczywistości? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ponieważ istotne znaczenie ma sposób przygotowania kawy. Cholesterol podnosi się w związku z dostarczeniem do organizmu diterpeny, związku znajdującego się w kawie. Najwięcej diterpeny ma kawa parzona, szczególnie zalewana wrzątkiem, natomiast w kawie rozpuszczalnej diterpeny praktycznie nie występują, ponieważ są eliminowane w trakcie procesu technologicznego. W kawie filtrowanej lub kawie z ekspressu, diterpeny pozostają na filtrze, co oznaczałoby, że głównie picie kawy parzonej ma niekorzystny wpływ na poziom cholesterolu.

Jednocześnie wiemy, iż kawa przyspiesza produkcję żółci, a tym samym przyśpiesza wydalanie wraz z żółcią cholesterolu. Dodatkowo, zawarte w kawie związki polifenolowe spowalniają utlenianie cholesterolu i odkładanie go w ściankach naczyń krwionośnych a także ograniczają tworzenie się blaszek miażdżycowych. Podsumowując, zdaje się, iż picie odpowiednio przygotowanej kawy, może mieć korzystny wpływ na poziom cholesterolu. Jednak nie możemy być co do tego stuprocentowo pewni.

Kawa, insulina i poziom cukru we krwi 

Niektóre badania dowodzą, że kawa ogranicza działanie insuliny produkowanej przez trzustkę. Może to ograniczać ryzyko otyłości, ale również powodować gwałtowny wzrost poziomu cukru po posiłku (szczególnie po posiłku mocno węglowodanowym).

Relacje z badań dot. wpływu na poziom cukru są jednak niejednoznaczne. Badania Terrego Grahama z Uniwersytetu w Guelph (American Journal of Clinical Nutrition) dowodziły, że kofeina faktycznie zmienia reakcję organizmu na cukier. Naukowcy przebadali poziom cukru u osób, które przed śniadaniem wypijały kawę. Badani studenci spożywali na śniadanie płatki. Jedna grupa studentów wypijała na godzinę przed posiłkiem kawę kofeinową, a druga grupa kawę bezkofeinową. U osób, które wypijały kawę z kofeiną przed śniadaniem, poziom cukru był znacznie wyższy niż w przypadku gdy nie pili kawy z kofeiną. U osób tych pojawiał się stan insulinoodporności, a tym samym dotykała ich hiperglikemia czyli podwyższony poziom cukru we krwi (utrzymująca się hiperglikemia może mieć wpływ na pojawienie się cukrzycy typu 2, w badaniu osoby miały oczywiście chwilową hiperglikemię).

Wg. badacza Terrego Grahama, osoby, które są narażone na wystąpienie cukrzycy typu 2, powinny przekonać się do kawy bezkofeinowej, lub badać poziom cukru po wypiciu kawy w celu oceny, jak ich organizmy indywidualnie reagują. 

Kawa a kwas moczanowy 

W piśmie "Arthritis Care & Research" pojawiła się publikacja, w której autorzy przedstawiają wniosek iż kawa obniża poziom kwasu moczanowego we krwi. Wysoki poziom kwasu moczanowego we krwi to wskaźnik dny moczanowej, objawiającej się zazwyczaj zapaleniem stawów. Kanadyjscy naukowcy twierdzą, iż picie kawy obniża poziom tego kwasu. 

Naukowcy dostrzegli związek między spadkiem poziomu insuliny po wypiciu kawy, a obniżeniem poziomu kwasu moczanowego we krwi. Kawa jest źródłem kwasu chlorogenowego, czyli silnego antyoksydantu, który może zwiększczać czułość komórek na insulinę i który wspiera wchłanianie glukozy w jelitach. Oznacza to, że być może to działanie innych niż kofeina składników kawy jest istotne dla organizmu człowieka, co tłumaczy dlaczego poziomu kwasu moczanowego nie obniża herbata (również zawierająca kofeinę). 

Kawa profilaktyką choroby Alzheimera 

Raport w piśmie Journal of Alzheimer's Disease dowodził, że picie kawy ogranicza ryzyko choroby Alzheimera, jednej z najbardziej przerażających chorób cywilizacyjnych, prowadzących do otępienia i utraty możliwości samodzielnego funkcjonowania. Zespół z Uniwersytetu Południowej Florydy odkrył iż kawa zawiera wciąż niezidentyfikowany składnik, który łącząc się z kofeiną zmniejsza w mózgu poziom beta-amyloidu, czyli nieprawidłowego białka, które uważa się iż jest przyczyną występowania choroby. Wg. badaczy, picie kawy może ograniczyć ryzyko występianie choroby Alzheimera. Długi czas spożywania kawy ma tu istotne znaczenie, ponieważ Alzheimer rozwija się na wiele dekad przed uaktywnieniem się najbardziej przykrych objawów choroby. 

Badacze używali jednak wyłącznie kawy z ekspresu, pijący kawę instant nie mogą więc być pewni czy efekty te daje również ta forma tego napoju.

Kawa - wsparcie czy zagrożenie?

Wyniki badań na temat kawy nie są jednoznaczne, i nie można bezpośrednio stwierdzić czy kawa jest korzystna czy niekorzystna dla naszego stanu zdrowia. Podsumowanie w tej sytuacji nie może być inne, niż dość ogólne stwierdzenie, iż jest to sprawa bardzo indywidualna i zależy również od ogólnego stanu naszego zdrowia. Dlatego badając wpływ kawy lub innych składników diety na nasze zdrowie, warto regualnie poddawać się przynajmniej standardowym badaniom krwi i moczu, które pozwolą ocenić nam nasz ogólny stan zdrowia i podejmować świadome zmiany w naszej codziennej diecie. 



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT