Zdrowa dieta? ? proste zasady! | Ochoroba.pl
27.03.2025 Dziś imieniny Ernesta, Jana, Marka


Zdrowe żywienie

Zdrowa dieta? ? proste zasady!

zdrowa dieta
Każdego dnia decydujesz o tym, co pojawi się w Twoim jadłospisie. Czy na pewno odżywiasz się prawidłowo? Zapoznaj się z zasadą ?6 U? i sprawdź, czy Twoja dieta nie powinna ulec zmianie.
Prawidłowe żywienie to temat szeroki i trudny do omówienia, a doradztwo w tym zakresie wymaga przeprowadzenia wnikliwego wywiadu oraz indywidualnego spojrzenia na sposób odżywiania się danej osoby. Podstawowe zasady są jednak proste i możliwe do stosowania przez każdego, zwłaszcza, jeśli przekazane zostaną w przystępny sposób. Zasada ?6 U? to zestaw wskazówek opracowanych przez prof. dra hab. Stanisława Bergera (SGGW, Warszawa). Zalecenia brzmią następująco:
1. UROZMAICENIE posiłków
Niezwykle ważne jest, żeby nasz jadłospis był różnorodny, tzn. zawierał produkty z każdej grupy: warzywa, owoce, produkty zbożowe, mleczne, mięso/ ryby. Zróżnicowany jadłospis dostarcza naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Jeśli wyeliminujemy z naszej diety jedną z grup, np. warzywa, to narażamy się na niedobory składników w nich zawartych- głównie witamin i składników mineralnych, błonnika, a także szeregu innych związków pochodzenia roślinnego (jak np. flawonoidy). Stąd też wszelkie diety, które opierają się tylko na wybranych grupach produktów spożywczych przy dłuższym stosowaniu prowadzą do niedoborów pokarmowych.
2. UMIARKOWANIE w jedzeniu i piciu
Należy pamiętać, że każdy z nas ma określone zapotrzebowanie energetyczne. Potrzebujemy ?paliwa? do każdej czynności ? począwszy od podstawowych procesów życiowych, takich jak oddychanie czy krążenie krwi aż po pracę mózgu i mięśni. Jeżeli dostarczymy organizmowi więcej energii niż potrzebuje, to będzie magazynował ją w postaci tkanki tłuszczowej, ale kiedy nie zaspokoimy potrzeb energetycznych będzie musiał skorzystać ze zgromadzonych zasobów.
3. UREGULOWANIE = systematyczność
Każdego dnia powinno się spożywać przynajmniej 3 posiłki, a najlepiej 4-5. Posiłki spożywane co ok. 3-4 godziny pozwolą na utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi. Ostatni posiłek najlepiej jest spożyć ok. 3 godz. przed snem.
4. UPRAWIANIE sportu, czyli ruch
Codzienna aktywność fizyczna wpływa korzystnie zarówno na zdrowie fizyczne jak i psychiczne człowieka. Ruch jest niezbędny przy walce z chorobami takimi jak np. cukrzyca czy otyłość. Aktywność ruchowa sprzyja także budowie kości i mięśni, poza tym jest jedną z metod obniżenia napięcia związanego ze stresem.
5. UNIKANIE używek
Unikanie odnosi się do używek (alkoholu, nikotyny, substancji psychoaktywnych), ze względu na ich negatywny wpływa na funkcjonowanie organizmu, a także odległe skutki ich stosowania, np. ryzyko zwiększonej zapadalności na niektóre choroby. Należy pamiętać o tym, że kawa i herbata także zaliczane są do substancji wpływających na układ nerwowy, a ich nadmierne spożycie również może niekorzystnie odbić się na zdrowiu.
6. UŚMIECH!
Anna Szczygłowska
Dietetyk


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT