Dieta przy chorobie wrzodowej | Ochoroba.pl
28.02.2021 Dziś imieniny Ludomira, Makarego, Wiliany


Porady

Dieta przy chorobie wrzodowej

dieta w chorobie wrzodowej.jpg

U ludzi z chorobą wrzodową, zwłaszcza dwunastnicy, stwierdza się nadmierne wydzielanie kwasu solnego przez błonę śluzową żołądka.

Wiele potraw powoduje nasilenie produkcji soku żołądkowego i dolegliwości bólowych. Należą do nich:

  • mleko,
  • alkohole, zwłaszcza niskoprocentowe, a przede wszystkim piwo,
  • kawa (również bezkofeinowa),
  • herbata,
  • napoje gazowane.

Dlatego w okresie zaostrzenia choroby wrzodowej należy powstrzymać się od spożywania wymienionych produktów, a wtedy leczenie przebiegnie szybciej.

Poglądy na temat diety przy chorobie wrzodowej zmieniły się w ciągu ostatnich lat. Zrezygnowano z zalecanych poprzednio znacznych ograniczeń w spożywaniu potraw. Nadal jednak zaleca się ograniczenie spożywania wymienionych wyżej produktów.

Warto zdawać sobie sprawę, iż długotrwałe przyjmowanie leków zobojętniających nadmiar kwasu solnego w żołądku, a zwłaszcza związków glinu, może być niekorzystne dla organizmu. Dobrze więc jest więc wiedzieć, że właściwości zobojętniające sok żołądkowy mają:

  • fasola (zarówno czerwona jak i biała),
  • kukurydza,
  • niełuskany ryż.

Powinno się więc regularnie uwzględniać te produkty w jadłospisie, gdyż ułatwiają one leczenie choroby wrzodowej.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT