Czy witamina C chroni przed zawałem (zimą)? | Ochoroba.pl
18.04.2025 Dziś imieniny Apoloniusza, Bogusławy, Gościsławy


Porady

Czy witamina C chroni przed zawałem (zimą)?

cytrusy sok owoce witamina C zima zawał badania.jpg

Istnieją badania, które potwierdzają te przypuszczenia.

 

W okresie zimy umieralność z powodu chorób układu oddechowego i sercowo-naczyniowego jest o ok. 20 proc. większa niż w pozostałych porach roku. W okresie zimowym, gdy nasilają się infekcje układu oddechowego, obserwuje się wzrost stężenia fibrynogenu oraz czynnika VII C oraz innych białek fazy ostrej towarzyszących procesom zapalnym. Fibrynogen i czynnik VII C są znanymi czynnikami ryzyka zawału serca i udaru mózgu.


Dlatego uważa się, że zmniejszone zimą spożywanie witaminy C może sprzyjać infekcjom, co u ludzi z chorobą wieńcową sprzyja zawałom serca.

W okresie zimy umieralność z powodu chorób układu oddechowego i sercowo-naczyniowego jest o ok. 20 proc. większa niż w pozostałych porach roku

Niektórzy badacze uważają, że spożywanie w zimie jednej pomarańczy dziennie może obniżyć we krwi poziom fibrynogenu tak, że ryzyko zawału zmniejsza się o 10-25 proc.

Chociaż badania te wymagają jeszcze dalszych potwierdzeń, to jednak warto zwrócić uwagę na ten kierunek profilaktyki i na celowość spożywania zimą owoców i warzyw o dużej zawartości witaminy C.

 

Autor: dr nauk medycznych Leszek Marek Krześniak



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT