Jogurty. Właściwosci zdrowotne jogurtów. Probiotyki. | Ochoroba.pl
21.10.2014 Dziś imieniny Celiny, Hilarego, Janusza

Wiedza użytkowników: diety

Jogurty. Właściwosci zdrowotne jogurtów. Probiotyki.

avatar
Autor:
Wiek:
28 lat
Miasto:
Warszawa
Płeć:
kobieta
Jestem:
image

Coraz bardziej popularyzowany jako zdrowe pożywienie, jogurt przez stulecia był pokarmem
wielu długowiecznych narodów świata.

Obecnie jogurt został odkryty ponownie jako probiotyk, jest po prostu mlekiem fermentowanym przy udziale różnych szczepów bakterii, w tym Lactobacillus acidophilus i Bifidobacteńum bifidum. Bakterie sprawiają, że mleko się zsiada, a dzieje się to dzięki przemianie cukru mlecznego w kwas mlekowy.

Jedną z największych zalet jogurtu jest to, że wzmacnia jelita, wprowadzając do nich ?przyjazne" bakterie i przyczyniając się do wzrostu flory jelit. Bakterie flory jelit wspomagają trawienie i wchłanianie pożywienia, wytwarzają witaminy z grupy B, zapobiegają wzrostowi mikroorganizmów chorobotwórczych i hamują wewnętrzne procesy gnilne.

Przyczyniają się także do zdrowej kwasowości jelit. Jogurt szczególnie korzystnie działa na ludzi leczących się antybiotykami, tych, którzy jedzą dużo słodyczy, i tych, którzy piją chlorowaną wodę. Na wszystkich, u których ?zapas" przyjaznych bakteri w taki czy inny sposób został zubożony.

Pomaga on także w syntezie witaminy K, zapobiegając wewnętrznym krwotokom, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko nowotworów, w szczególności nowotworu jelita grubego.

Do tych wszystkich zalet jogurtu należy dodaćjego ogromne wartości odżywcze. Jest zasobny w wysokiej jakości białko, witaminy i minerały: zawiera witaminę A, kompleks witamin B, witaminy E i D, jest wspaniałym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, potasu i fosforu, zawiera jedynie umiarkowaną ilość sodu.

Jest także lekko strawny - większość białka zostaje strawiona w ciągu godziny. Ma dużą wartośćjako pożywienie stosowane w przypadkach nieżytów układu pokarmowego, zapalenia jelita grubego, zaparcia, zaburzeń w wydzielaniu żółci, wzdęcia, przykrego oddechu, wysokiego poziomu cholesterolu, migren i wyczerpania nerwowego. Ponadto służy ludziom, którzy nie mogą spożywać mleka w innej formie ze
względu na nietolerancję laktozy.

Diana Wolańska, dietetyk



Komentarze


Posty:
9
nie związana/y ze służbą zdrowia

Trzeba tylko zwracać uwagę na to, czy producent na opakowaniu zapewnia, że są w jogurcie bakterie probiotyczne i czy są wyszczególnione szczepy tych bakterii (nazwa trzyczłonowa), bo właściwości bakterii są szczepozależne. Ja ze swojej strony tylko powiem, że warto mimo wszystko (zwłaszcza przy obniżonej odporności lub w czasie antybiotykoterapii) wspomagać się probiotykami aptecznymi, dla kobiet w szczególności polecam probiotyki, zawierające szczepy bakterii Lactobacilus rhamnosus GR-1 oraz L. reuteri RC-14, gdyż są to szczepy, które mają udowodnione działanie w przypadku uzupełniania flory pochwy.


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (415)
ćwiczenia (12)
diety (48)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (8)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (406)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT