Mleko inne niż krowie. Jak przygotować mleko sojowe, owsiano-kokosowe i inne? | Ochoroba.pl
04.04.2020 Dziś imieniny Benedykta, Izodory, Wacławy

Wiedza użytkowników: przepisy

Mleko inne niż krowie. Jak przygotować mleko sojowe, owsiano-kokosowe i inne?

avatar
Autor:
Wiek:
38 lat
Miasto:
Warszawa
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

Każdy z nas zna smak mleka krowiego, lecz natura obdarza nas znacznie większymi możliwościami wyboru mlek, tak zwanych mlek roślinno-owocowych.

Oto kilka przykładów, jak prosto można przygotować samodzielnie w domu pyszne mleczko i zaskoczyć się ich zupełnie innym, a zarazem niepowtarzalnym smakiem.

Mleko sojowe: zalać 1 szklanki soi ? 2 szklankami zimnej wody na noc, przepłukać i zmiksować soję z
1 szkl. gorącej, przegotowanej wody, dodać następną szklankę wody i jeszcze raz zmiksować. Przecedzić
przez sitko z płótnem. Pozostałą suchą masę znowu zmiksować z 2 szkl. wody i przecedzić. Mleko zagotować 3 min. Doprawić miodem i solą. Przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Mleko z mąki sojowej: 2 łyżki mąki sojowej wymieszać z 1 szkl. przegotowanej wody i 1 łyżeczką miodu.

Mleko sojowo ? kokosowe: 1 szkl. soi uprzednio moczonej przez noc, przepłukać i podgotować 30 min z
3 szkl. wody i 1 szkl. wiórek kokosowych, nie dopuszczając do gotowania. Odcedzić wodę i zmiksować
w proporcji na 1 szklankę soi ? 1 szklanka wody i 2 łyżki miodu. Dodać 1 szkl. wody i 2 łyżki miodu.
Miksować do konsystencji śmietany i dodać jeszcze 2 szklanki wody. Czynność powtórzyć z pozostałą
ilością soi. Mleko można przecedzić przez gazę.

Mleko owsiano ? kokosowe: gotować przez 15 min.: 1 i 1 szkl. wody, 1 szklanki miodu, 1 szkl. płatków
owsianych, 1 szkl. wiórek kokosowych i 1 łyżeczki soli. Następnie zmiksować do konsystencji śmietany i dodać 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gazę.

Zalewa bananowa: zmiksować 1 szkl. mleka sojowego, 1 banan i 1 łyżkę wiórek kokosowych.



Komentarze


Posty:
9
nie związana/y ze służbą zdrowia

A ja polecam w imieniu Alpro soya nasze smakowe napoje sojowe: nowość Cappuccino oraz inne waniliowe, czekoladowe i naturalne - stanowią znakomitą bazę do koktajli i wielu potraw! 


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT