Każdy z nas zna smak mleka krowiego, lecz natura obdarza nas znacznie większymi możliwościami wyboru mlek, tak zwanych mlek roślinno-owocowych.
Oto kilka przykładów, jak prosto można przygotować samodzielnie w domu pyszne mleczko i zaskoczyć się ich zupełnie innym, a zarazem niepowtarzalnym smakiem.
Mleko sojowe: zalać 1 szklanki soi ? 2 szklankami zimnej wody na noc, przepłukać i zmiksować soję z
1 szkl. gorącej, przegotowanej wody, dodać następną szklankę wody i jeszcze raz zmiksować. Przecedzić
przez sitko z płótnem. Pozostałą suchą masę znowu zmiksować z 2 szkl. wody i przecedzić. Mleko zagotować 3 min. Doprawić miodem i solą. Przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Mleko z mąki sojowej: 2 łyżki mąki sojowej wymieszać z 1 szkl. przegotowanej wody i 1 łyżeczką miodu.
Mleko sojowo ? kokosowe: 1 szkl. soi uprzednio moczonej przez noc, przepłukać i podgotować 30 min z
3 szkl. wody i 1 szkl. wiórek kokosowych, nie dopuszczając do gotowania. Odcedzić wodę i zmiksować
w proporcji na 1 szklankę soi ? 1 szklanka wody i 2 łyżki miodu. Dodać 1 szkl. wody i 2 łyżki miodu.
Miksować do konsystencji śmietany i dodać jeszcze 2 szklanki wody. Czynność powtórzyć z pozostałą
ilością soi. Mleko można przecedzić przez gazę.
Mleko owsiano ? kokosowe: gotować przez 15 min.: 1 i 1 szkl. wody, 1 szklanki miodu, 1 szkl. płatków
owsianych, 1 szkl. wiórek kokosowych i 1 łyżeczki soli. Następnie zmiksować do konsystencji śmietany i dodać 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gazę.
Zalewa bananowa: zmiksować 1 szkl. mleka sojowego, 1 banan i 1 łyżkę wiórek kokosowych.
Komentarze
A ja polecam w imieniu Alpro soya nasze smakowe napoje sojowe: nowość Cappuccino oraz inne waniliowe, czekoladowe i naturalne - stanowią znakomitą bazę do koktajli i wielu potraw!