Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 4 pomidory bez skórek
- 2 umyte cukinie
- 1 strąk papryki
- 1 łyżeczka mrożonych, posiekanych ziół
- 12 czarnych oliwek
Przygotowanie:
-rozgrzać oliwę na patelni z powłoką nieprzywierającą i usmażyć udka kurczaka ze wszystkich stron na brązowo. Włożyć udka do dolnego koszyczka. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować na parze przez 25 minut.
- w trakcie gotowania mięsa pokroić na ćwiartki obrane pomidory. Cukinie pokroić w grube plastry, a paprykę w paski. Wszystkie warzywa i zieleniną włożyć do środkowego koszyka. Gotować na parze przez 15- 20 minut.
- na około 5 minut przed końcem gotowania dodać do warzyw oliwki. Podawać udka kurczaka z warzywami na ogrzanych talerzach.
Czas przygotowywania ? 20 minut
Czas gotowania- 40 minut
Ilość - 4 porcje