Kilka rad, jak prawidłowo korzystać z parowaru:
-nie wkładaj żywności zbyt ciasno do parowaru. Zostaw trochę miejsca by para mogła krążyć jak najlepiej.
- dla lepszych rezultatów używaj kawałków żywności o podobnej wielkości (np. udka kurczaka, warzywa) ? to pozwoli gotować wszystkie elementy posiłku w tym samym czasie.
- jeżeli kawałki żywności są różnej wielkości, najlepiej położyć najdrobniejsze na górze (bo one najszybciej będą gotowe)
- należy unikać zbyt częstego podnoszenia pokrywy w celu sprawdzenia efektów w gotowaniu. Powoduje to utratę pary i może wydłużyć proces gotowania.
- aby uzyskać wilgotne i kruche mięso, drób, ryby oraz otrzymać wyśmienity smak, należy je doprawić na kilka godzin przed gotowaniem.
- mrożone warzywa mogą być gotowane bez rozmrażania. Ryby, drób i mięso muszą być rozmrożone przed gotowaniem.
- warzywa i owoce należy myć w jak najmniejszej ilości wody.
- owoce czy warzywa należy też cienko obierać ze skórki, by minimalizować utratę cennych witamin i składników mineralnych.