Gotowanie na parze ? dobre rady, jak korzystać z parowara | Ochoroba.pl
14.02.2025 Dziś imieniny Liliany, Walentyny, Walentego

Wiedza użytkowników: zdrowe posiłki

Gotowanie na parze ? dobre rady, jak korzystać z parowara

avatar
Autor:
Wiek:
55 lat
Miasto:
Płock
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

Kilka rad, jak prawidłowo korzystać z parowaru:
-nie wkładaj żywności zbyt ciasno do parowaru. Zostaw trochę miejsca by para mogła krążyć jak najlepiej.
- dla lepszych rezultatów używaj kawałków żywności o podobnej wielkości (np. udka kurczaka, warzywa) ? to pozwoli gotować wszystkie elementy posiłku w tym samym czasie.


- jeżeli kawałki żywności są różnej wielkości, najlepiej położyć najdrobniejsze na górze (bo one najszybciej będą gotowe)
- należy unikać zbyt częstego podnoszenia pokrywy w celu sprawdzenia efektów w gotowaniu. Powoduje to utratę pary i może wydłużyć proces gotowania.
- aby uzyskać wilgotne i kruche mięso, drób, ryby oraz otrzymać wyśmienity smak, należy je doprawić na kilka godzin przed gotowaniem.
- mrożone warzywa mogą być gotowane bez rozmrażania. Ryby, drób i mięso muszą być rozmrożone przed gotowaniem.
- warzywa i owoce należy myć w jak najmniejszej ilości wody.
- owoce czy warzywa należy też cienko obierać ze skórki, by minimalizować utratę cennych witamin i składników mineralnych.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT