Wrzucam przepis na nalewkę z orzecha mojej babci, bez którego ja nie mogę się obejść. Świetny na bóle żołądkowe, mdłości.
Przepis:
Zielone, niedojrzałe włoskie orzechy płuczemy i kroimy (można kroić by były bardzo drobne, ale nie jest to konieczne). Orzechy układamy w szklanym słoiku i zalewamy spirytusem albo wódką, aby pokryła orzechy (nie lejemy więcej alkoholu niż potrzeba do przykrycia orzechów). Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej 4-5 tygodni.
Po 4-5 tygodniach przecedzamy zawartość słoika, zlewając nalewkę do ciemnych butelek. Orzechy wyrzucamy. Ilość nalewki zależy od ilości orzechów, którymi wypełnimy słoik.
Nalewka jest bardzo dobra na bóle żołądkowe, mdłości.
Dawkowanie, które ja stosuje od lat, to: 1 łyżka dla osoby dorosłej wystarcza by pozbyć się problemu.
Nalewka nie jest wskazana dla małych dzieci. Dzieciom podaje się np. w formie syropu, dodając do drobno pokrojonych orzechów cukier. Schemat jest taki sami. Do drobno pokrojonych orzechów wsypuje się cukier i odstawia na 4-5 tygodni w ciemne miejsce. Cukier rozpuszcza się tworząc syrop.
Komentarze
Znam ten przepis i faktycznie jest to nieoceniona i bardzo skuteczna nalewka.
Wczoraj przeżyłem jakieś niespodziewane zatrucie (cały czas nie wiem z jakiego powodu). Odczuwałem dość silne mdłości i taki ścisk w brzuchu (jakby skurcz).
I co? Wziąłem sobie właśnie nalewki z orzecha (1 łyżka na czczo). Nie powiem, że jak ręką odjął, ale zdecydowanie mi się polepszyło. Póki co kontynuuje jeszcze zażywanie nalewki, bo nie doszedłem całkiem do formy, choć żołądkowo czuję się już raczej dobrze.