Miód składa się nie tylko z cukrów prostych ( glukozy i fruktozy) orazniewielkiej ilości dwucukru sacharozy, która stanowi mniej niż 2 procent jegoskładu, ale zawiera ponadto enzymy, kwasy organiczne, sole mineralne, witaminy,barwniki i olejki eteryczne.
Jest to wieloskładnikowy preparat biologicznie czynny, który poza wartościami odżywczymi ma właściwości bakteriobójcze, zwiększa odporność organizmu, chroniprzed szkodliwymi dla zdrowia zanieczyszczeniami chemicznymi, metalamiciężkimi, a także osłabia działanie toksyczne alkoholu, nikotyny, alkaloidówzawartych w kawie i herbacie.
Kwasy organiczne, jakie zawiera miód, to: jabłkowy, winny, bursztynowy,cytrynowy, mlekowy, szczawiowy, malinowy, glukonowy i czasem niewielemrówkowego i octowego. Sole mineralne - to związki fosforu, wapnia, magnezu, sodu, a wciemnych miodach - żelazo, miedź, cyna, krzem, siarka, fluor, cynk, mangan.
Miód zawiera witaminy z grupy B, witaminę C,niewiele prowitaminy A, witaminę D i K. W miodzie znajdują się też olejkieteryczne i naturalne barwniki: flawony, antocyjany, chlorofil.
Miód wielokwiatowy pochodzi z różnych roślinuprawnych łąkowych, leśnych i górskich. Homeopatia zaleca go w schorzeniachalergicznych.
Z tego przeglądu wynika, że miody miewają różnezastosowania lecznicze. Wszystkie zaś odznaczają się wysoką wartością odżywczą.
Rozmaite gatunki miodów można dostać w niektórychaptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Producenci miodu przeprowadzająszczegółowe badanie miodu i gwarantują swoją marką, że nie kupimy miodówfałszowanych.