Miód akacjowy łagodzi dolegliwości żołądkowe inadkwasotę, ale ma słabe właściwości przeciwbakteryjne.
Miód gryczany ma dużo witaminy C, działa silnieprzeciwbakteryjnie i zalecany jest w zapobieganiu miażdżycy.
Miód koniczynowy ma działanie wykrztuśne, napotne,uspokajające, moczopędne i przeciwzapalne.
Miód lipcowy działa napotnie, przeciwgorączkowo,przeciwskurczowo, uspokajająco i obniżająco na ciśnienie krwi.
Miód malinowy to dobry środek w przeziębieniach,nieżycie żołądka i jelit oraz w niedokrwistości.
Miód nostrzykowy obniża ciśnienie tętnicze krwi iprzeciwdziała nadmiernej krzepliwości krwi, a także pomaga przy bezsenności,migrenie, nerwobólach i dolegliwościach okresu klimakterium.
Miód rzepakowy jest polecany przy miażdżycy,chorobach wątroby i dróg żółciowych oraz stanach zapalnych dróg oddechowych.
Miód wrzosowy zaleca się przy zapaleniach drógmoczowych i gruczołu krokowego, a także przy kamicy moczowej, dnie, zapaleniachjelit i biegunkach.
Miódwielokwiatowy pochodzi z różnych roślin uprawnych łąkowych, leśnych i górskich.Homeopatia zaleca go wschorzeniach alergicznych.
Ztego przeglądu wynika, że miody miewają różne zastosowania lecznicze. Wszystkiezaś odznaczają się wysoką wartością odżywczą.
Rozmaitegatunki miodów można dostać w niektórych aptekach i sklepach ze zdrowążywnością. Producenci miodu przeprowadzająszczegółowe badanie miodu i gwarantują swoją marką, że nie kupimy miodówfałszowanych.