Witamina K | Ochoroba.pl
23.10.2019 Dziś imieniny Edwarda, Marleny, Seweryna


Witaminy

Witamina K

kapusta główka

Witamina K pełni ważną rolę w procesach krzepnięcia krwi. Uczestniczy w wytwarzaniu protrombiny. Zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. Zapobiega krwawieniom zewnętrznym i wewnętrznym. Zmniejsza nadmiernie obfite krwawienia miesięczne u kobiet.

Witamina K występuje w odmianach K-l, K-2 i K-3. Bakterie jelitowe wytwarzają odmiany K-l i K-2, natomiast odmianę K-3 syntetyzuje organizm człowieka.

Naturalnym pokarmowym źródłem tej witaminy są: warzywa zielonolistne, kapusta, pomidory, nasiona zbóż, lucerna, jogurt, żółtka jaj, olej sojowy, tran oraz morszczyn.

Objawem jej niedoboru w organizmie, poza krwawieniami i zaburzeniami krzepnięcia krwi, jest celiakia (biegunka tropikalna) i zapalenie jelit.

Do jej niedoborów prowadzi zwykle długotrwałe przyjmowanie sulfonamidów i antybiotyków (o szerokim spektrum działania), w konsekwencji niszczące w przewodzie pokarmowym florę bakteryjną produkującą tę witaminę. Długotrwałe biegunki również mogą stać się przyczyną jej niedoborów.

Rezerwy tej witaminy najlepiej uzupełnia spożywanie zielonych liściastych warzyw. Taką dietę powinny stosować osoby ze skłonnością do nawracających i przedłużających się krwawień (np. z nosa).

Witaminę K można też przyjmować w postaci tabletek.

Jej nadmiar organizm kumuluje, skutkiem tego może dojść do anemii hemolitycznej, którą powoduje rozpad czerwonych krwinek. Leczenie preparatami zawierającymi tę witaminę powinno więc odbywać się zawsze pod kierunkiem lekarza.

Stosowanie odpowiedniej diety pozwala nie korzystać z medykamentów.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT