Pizza, pepperoni, marynowane śledzie, sok grejpfrutowy. Nie, to nie nowa dieta cud, ale przykład produktów, których nie powinniśmy spożywać przy zażywaniu niektórych leków. Czego jeszcze nie powinniśmy łączyć z lekami?
Autor: Ewa Szwedo, mgr farmacji - Apteka pod Różami
Większość ludzi nie zastanawia się nad tym, w jaki sposób zażywa swoje leki. Tymczasem napój, którym tabletki są popijane, lub żywność jedzona wraz z lekami może wywołać nieoczekiwane, wręcz fatalne skutki. Jakie?
Ser żółty, pizza, pepperoni lub marynowane śledzie w połączeniu z lekami antydepresyjnymi mogą spowodować nadciśnienie.
Cytrusy
Sok grejpfrutowy zawiera składniki zwane flawonoidami, które wywierają duży wpływ na metabolizm wielu leków. Okazuje się również, że wpływają na działanie ważnych enzymów wątrobowych. W związku z tym sok grejpfrutowy może dramatycznie zwiększyć stężeniu wielu leków we krwi, a tym samym nasilić ich działanie lub zwiększyć ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych. Przy połączeniu soku grejpfrutowego z niektórymi lekami przeciwalergicznymi może dojść do niebezpiecznych nieregularności w pracy serca.
Sok pomarańczowy natomiast może wpływać na wchłanianie aluminium z niektórych popularnych leków przeciw nadkwaśności, a nadmierny poziom aluminium ma bezpośredni związek z chorobą Alzheimera.
Substytuty soli
Ludzie często wmawiają sobie, że pewne pokarmy są wyjątkowo zdrowe. Przykładem zdrowej żywności mogącej wyrządzić szkodę są substytuty soli. Wiele osób jest świadomych, że zbyt duża ilość soli w diecie może być niebezpieczna (może prowadzić do podwyższonego ciśnienia) i w wyniku tej wiedzy ludzie troszczący się o swoje ciśnienie stosują produkty zastępujące sól kuchenną. Jest to dobry pomysł pod warunkiem, że nie zażywają oni leków, których działanie prowadzi do zwiększenia poziomu potasu w organizmie. Nadmiar potasu prowadzi bowiem do nieregularności pracy serca.
Warzywa i wątróbka
Brokuły, brukselka, wątróbka czy szpinak są bogate w witaminę K i mimo, że są rzeczywiście wysoko wartościowe to w połączeniu z niektórymi lekami przeciwzakrzepowymi stwarzają niebezpieczeństwo powstania zagrażających życiu zakrzepów w płucach, w mózgu czy też w sercu.
Mleko i nabiał
W świadomości ludzi dbających o swoją dietę ugruntował się pogląd, że mleko i nabiał mają wiele zalet, i są szczególnie ważne dla kobiet usiłujących utrzymać odpowiedni poziom wapnia w organizmie. Produkty nabiałowe mogą jednak wchodzić w interakcje z pewnymi antybiotykami, czyniąc je właściwie bezużytecznymi.
Grillowanie mięso
Bardzo dziwną interakcją pomiędzy żywnością a lekami jest wpływ mięsa opiekanego nad węglem drzewnym na działanie leków przeciwastmatycznych. Substancje powstające podczas rumienienia mięsa w trakcie grillowania sprawiają, ze wątroba pracuje intensywniej i szybciej. Oznacza to, że niektóre leki, szczególnie teofilina, mogą nie działać tak dobrze jak powinny. Może to doprowadzić do zaostrzenia objawów lub napadu astmy.
Jeżeli nie posiadamy informacji, czy nasz lek należy przyjmować z pożywieniem czy też bez, a także czy istnieją jakieś specyficzne pokarmy i napoje, które mogą wpływać na skuteczność specyfiku - powinniśmy poprosić o radę lekarza, farmaceutę i uważnie przeczytać ulotkę dołączoną do zakupionego leku.
Ewa Szwedo, mgr farmacji
Apteka pod Różami